Nebojte se mluvit o smrti. Ředitelka Poradny Vigvam, Sylvie Stretti v Pijavicích

Sylvie Stretti je psychoterapeutka, zakladatelka a ředitelka Poradny Vigvam, která se specializuje na pomoc pozůstalým. Se Sylvií jsme mimo jiné probírali, jak se vypořádat s otázkou „Proč právě já?“, když nám zemře někdo blízký, nebo jak pomoci člověku, který truchlí a co mu naopak neříkat. Sylvie se nám také svěřila s tipy, jak s kolegy v práci balancuje toto dennodenní těžké téma.

Sama vím, jaké to je, když člověk jako rodič balancuje na té tenké hranici – co ještě říkat a co už ne. Zároveň za ty roky, kdy jsem s dětmi pracovala, tak vím, že děti mnohem víc zraňuje, když jsou obcházeny, když je jim lháno z jejich pohledu. Děti odmala učíme, aby říkaly pravdu, aby říkaly, jak to je. A potom to sami uděláme jinak. Jak nám ty děti poté mohou věřit? My je neochráníme před tím faktem, jen ho oddálíme. A to je to, proč říkám: říkejte dětem pravdu.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *