Cítit se špatně je nevyhnutelná součást života. O duševním zdraví a psychoterapii s Katarínou Durkáčovou

Katarína Durkáčová je psycholožka, psychoterapeutka a zakladatelka projektu Nevěš hlavu. S Katkou řešíme, jaké duševní problémy dnes nejčastěji trápí mladé lidi nebo v čem je přínos negativních emocí, kterým se zpravidla přirozeně vyhýbáme. A Katka nám v epizodě svěří i některé mýty o psychoterapeutech a psychickém zdraví obecně.

To hlavní, co rodič potřebuje, je být v klidu sám. Spousta zranění vychází z toho, že rodiče nemají čas na děti, nemají čas na jejich emoce. Potom je obtěžuje, když dítě něco prožívá, smetou to ze stolu se slovy: prosím tě nebreč, nebuď hysterická… Je to lidská reakce, ale je neužitečná. Dítě učí, že lze něco prožít špatně. To podle mě ale není možné. Cokoliv prožíváme, je validní. Rodiče nemají dostatečný prostor pro sebe ani pro děti, což je vina celé společnosti. Jedním ze základních úkolů rodiče přitom je regulovat emoce svého dítěte. Nikdo jim to ale nikdy neřekl a dopředu s tím nepočítali.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *