Ukrajinka Albina Feofilaktova: Děkuji, že vám to není jedno

S Albi, Ukrajinkou, která vystudovala Univerzitu Palackého v Olomouci, mluvíme o vlivu dezinformací na rozpoutání válečného konfliktu, o tom, jak komunikuje se svou matkou, která se přiklání na stranu Vladimira Putina a zazní i to, jak se vypořádává s výčitkami, že v tuto chvíli není na Ukrajině.

Mojí největší činností je teď zapojení do infoválky v ruských sociálních sítích. Vstupuji do městských skupin, jako je Moskva nebo Petrohrad, tam probíhají diskuze. Místní argumentují tím, že je to pomsta za Doněck, že tam nacisté zabíjejí lidi. Já jim píšu, že o tom nic nevědí, začínám se s nimi hádat. Potom přecházíme do osobních zpráv, kde už komunikace není tak agresivní. Vyměňujeme si názory o záměru celé akce. V Rusku neexistuje přístup k informacím, někteří lidé si ani západní média nechtějí číst. Jakmile se začneme bavit osobně, tak tam ten dosah je. Tím se snažím přispívat k destabilizaci Ruska. Rusové totiž vůbec nevědí, co se děje a jak to může skončit.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *