Zdroj: Český paralympijský výbor

Začínají paralympijské hry. V jakých disciplínách budou soutěžit Češi?

Už zítra startují v Číně třinácté zimní paralympijské hry. Ve dvou ze šesti sportů, které se na hrách představí, bude mít své zástupce také Česká republika. Kdy čekají české sportovce boje o medaile? 

Na olympijské hry s téměř dvoutýdenní přestávkou tradičně navazuje paralympiáda. Pořádající zemí se letos stala Čína a stejně jako při olympiádě jsou zde sportoviště rozprostřená do tří měst.

Nejvíce sportů uvítá město Zhangjiakou, kde budou sportovci závodit v běhu na lyžích, biatlonu a snowboardingu. Reprezentanti alpského lyžování se ukážou na sportovišti v Yanqingu, para hokejisté budou o medaile bojovat v čínském hlavním městě. Kromě para hokeje budou moci domácí fanoušci sledovat v Pekingu také curling na vozíku.

Čeští sportovci na paralympiádě

Z Česka se do metropole vydala výprava sedmnácti hokejistů, která si účast vybojovala na loňském Mistrovství světa v para hokeji v Ostravě, kde skončila na pátém místě.

První zápas odehraje reprezentace v neděli 5. března, kdy se utká s italským týmem. O den později následuje utkání s domácími hokejisty a v úterý 8. března se Česko ve skupině setká se sousedním Slovenskem. Minimálně první dvě utkání u nás odvysílá ČT Sport.

Reprezentanti jsou členy týmů v para hokejové lize, jako je vedoucí klub Sharks Karlovy Vary, Sledge hokej Zlín nebo pražská Sparta. Na všechny můžete přispívat na Givtu.

O medaile budou bojovat i zkušení lyžaři

V průběhu devíti herních dnů se na sjezdovce v čínském Národním centru alpského lyžování ukážou také čtyři čeští lyžaři. Pavel Bambousek pojede na monoski, tedy nosné konstrukci o jedné lyži pro handicapované. Ve stejné disciplíně závodí i Petr Drahoš, pro kterého budou letošní hry premiérou. Bývalý snowboardista Tomáš Vaverka se ukáže na klasických lyžích.

Český výběr handicapovaných sportovců na posledních hrách v Pchjongčchangu (Zdroj: Český paralympijský výbor)

Čtvrtým lyžařským reprezentantem je Patrik Hetmer, který zastupuje nevidomé lyžaře. Na paralympiádu jede už potřetí. Obává se, že jeho výkony budou poznamenané dřívějšími zraněními a nekompletní přípravou, přesto se bude snažit dosáhnout co nejlepších výsledků. „Budu makat, chci si paralympiádu užít a doufám, že se mi povede dosáhnout na nějaké to kvalitní umístění v nejlepší desítce,“ přiblížil zkušený lyžař před odletem do Pekingu.

Hetmer se narodil s dystrofií sítnice, známé také jako trubicovité vidění. Má zúžené zorné pole a vidí tak jen zlomek toho, co zdravý člověk. Na sjezdovkách ho provází trasér Miroslav Máčala, který jezdí před ním a informuje ho o záludnostech sjezdovky.

Stejnou oční vadu má i lyžařka Anna Pešková, která na paralympiádě v Turíně před šestnácti lety vybojovala stříbrnou medaili v disciplíně Super G, o čtyři roky později v ní z Vancouveru přivezla bronz. Jednalo se o poslední české medailové úspěchy z paralympijských her.

Na paralympiádě v Číně je na programu celkem 78 medailových disciplín a zúčastní se jí zhruba 740 sportovců. Maskotem je lampionové dítě Shuey Rhon Rhon, což má symbolizovat sníh, mezinárodní integraci a zároveň připomíná radost z čínského lunárního nového roku, který začal v únoru.

Jako novinářka se nejvíce zajímám o témata ze sociální sféry a zajímavé inovace. Kromě toho si ráda zahraju na příčnou flétnu nebo objevuji nepoznaná místa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *