Tibeťané skoro nic nemají, ale i za to málo jsou vděční. S ředitelkou organizace MOST ProTibet Janou Ďáskovou Neborákovou

Do Pijavic jsme si pozvali Janu Ďáskovou Neborákovou, která o Tibetu mluví jako o svém druhém domovu. Rozebíráme, jak MOST ProTibet zlepšuje už roky životy Tibeťanů žijících v exilu, proč se sama organizace neprofiluje jako protičínská nebo proč je pro organizaci nejtěžší zachovat svůj provoz ne v Tibetu, ale v České republice.

Prvotní myšlenkou bylo informovat, co se v Tibetu děje. Lidé tuší, že Čína už dlouho okupuje Tibet. Málokdo ale ví, že když se člověk podívá na mapu, tak zjistí, že Tibet mohl mít třetinu čínské rozlohy. Byť tam bylo sedm milionů obyvatel, tak jednoznačně nešlo o žádný maličký Tibet. Je to obrovské území, nachází se tam spousta nerostného bohatství, které teď patří Číně. Čína tam dnes odkládá jaderný odpad, který nemá kam jinam dávat. Je celkem neskutečné, co se tam děje. A na základě toho, že chce celý svět s Čínou obchodovat, tak dnes zavíráme oči a klidně podepíšeme, že Tibet byl součástí Číny. Není to ale pravda.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *