Zdroj: Diakonie ČCE Brno

Nikdo nejsme profesionální pečovatelé od narození. Klára Šenkyříková hostem Pijavic

Klára Šenkyříková pracuje jako sociální pracovnice pro Diakonii Českobratrské církve evangelické. Je také vedoucí kontaktního místa České alzheimerovské společnosti v Brně. S Klárou probíráme, co může prožívat člověk trpící demencí, důležitost prevence nebo jak se vůbec Alzheimerova choroba diagnostikuje.

Pečujícím smířit se situací pomáhá mít informace. Většina z nás si dovede najít informace na internetu, z různých periodik, ale hodně pomáhá, když si mohou důsledně popovídat s nějakým odborníkem. Přístup k nemocným je totiž specifický v tom, že vždy se musíte zaměřit na daný okamžik a specifickou fázi, ve které ten člověk je. Pokud se to podaří rozklíčovat, tak se s blízkým naučíte lépe komunikovat, uvědomíte si, co všechno od něj lze chtít a co už nezvládne. Nastavení individuálního přístupu pomůže ujasnit, co by pečující a jakým způsobem měli dělat. Také jim pomáhá setkávání ve svépomocných skupinách. Tam se mohou sdílet. Řeší podobné věci. Uleví se jim, když zjistí, že na to nejsou sami.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *