Autor ilustrace: Jan Šrámek

Navštivte největší pražský festival otevřených budov Open House a podívejte se třeba do Desfourského paláce

Zajímá vás architektura a rádi objevujete nová místa? Nyní máte díky Open House Praha jedinečnou příležitost prozkoumat zajímavé budovy, do kterých se běžně jen tak nedostanete. Už zítra totiž začíná osmý ročník největšího pražského festivalu otevřených budov a prostorů.

V týdnu od 16. do 22.5. 2022 proběhne další ročník festivalu Open House Praha. Pro nadšence architektury bude mimo jiné o víkendu 21. a 22. května zpřístupněno přes 100 budov a prostorů na celém území hlavního města. Součástí je i bohatý doprovodný program.

,,V uplynulých dvou letech jsme byli nuceni festival přizpůsobit pandemické situaci a posunout ho do letních měsíců. Jsme proto rádi, že se letos vracíme zpět do tradičního květnového termínu,” říká Michaela Pánková, PR specialistka pro Open House Praha. ,,V letošním roce otevíráme více než 100 objektů, což je rekordní počet oproti minulým letům a jsme zvědaví, kolik zájemců o architekturu se nám podaří nalákat, dodává.

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně (foto: Tomáš Sysel)


Na co všechno se můžete těšit?

Letošní program organizátoři naplánovali jako připomínku několika významných architektů působících v českých zemích. Jedním z nich je slovinský architekt Jože Plečnik, který by v lednu oslavil 150 let od narození. ,,U příležitosti tohoto významného jubilea se budou moci návštěvníci podívat do jeho nejslavnější pražské realizace – kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech. Také jsme připravili hned několik událostí – například výstavu a přednášku o jeho nerealizovaných projektech v Lublani a koncert Stamicova kvarteta, který se odehraje právě v kostele na náměstí Jiřího z Poděbrad, jedné z nejvýznamnějších sakrálních staveb, kterou navrhl,” láká Pánková.

Rezidence primátory hlavního města Prahy (foto: Tomáš Sysel)

Pro milovníky historických objektů se o víkendu otevírá také například Desfourský palác. Tahle nenápadná budova na rohu ulice Na Florencii skrývá pozoruhodné interiéry, ve kterých si návštěvníci mohou prohlédnout luxusní mramorové schodiště, stropní malby a vitráže. Mimořádně bohaté interiéry nabízí i Rezidence primátora hlavního města Prahy, na jejichž výzdobě se podílela celá řada významných českých umělců. Pro ty, kteří chtějí nahlédnout do modernějších staveb, se otevírá mohutný neofunkcionalistický Palác kultury, nebo čerstvě zrekonstruované Technologické centrum UMPRUM.

Divadlo Na zábradlí (foto: Aleš Jungmann)

Co vše přinese bohatý doprovodný program?

Ve festivalovém týdnu si Open House Praha pro návštěvníky přichystal mnoho zajímavých aktivit, jako jsou přednášky, diskuze, procházky, výstavy, koncerty a spousta dalšího.

Vyrazit můžete například na komentovanou procházku po pražských mostech, která povede od Hlávkova mostu k Negrelliho viaduktu k aktuální stavbě nové Štvanické lávky až po Libeňský most. Bude mít také možnost navštívit rozsáhlé Výstaviště Praha a podívat se, jak se daří areál postupně rekonstruovat.

U příležitosti 150 let od narození architekta Jožeho Plečnika můžete zavítat na přednášku, ve které se dozvíte více o Plečnikových lublaňských nerealizovaných projektech. Čeká vás také diskuse odborníků. 

Bez dobrovolníků by to nešlo

Festival by nemohl fungovat bez pomoci dobrovolníků, kteří pomáhají zejména s organizací provozu v budovách a s prohlídkami. Jak Pánková uvádí: ,,Jen letos jich bude potřeba více než 400 a stále ještě nabízíme lidem příležitost se k nám připojit a poznávat architekturu jinak. V květnu už probíhá zaškolování našich dobrovolníků v budovách a většina příprav je na samém vrcholu.”

Open House Praha nabízí možnost zapojení do celoročního dobrovolnického programu, díky kterému budete moct poznávat pražskou architekturu z jiné perspektivy.

Více informací jak o letošním ročníku festivalu, tak o dobrovolnické činnosti najdete na oficiálních stránkách Open House Praha.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *