ilustrační obrázek, zdroj: pexels.com

Pomáhejte a bavte se! Seznam vánočních charitativních akcí po celé republice

Vánoční čas nabádá ke štědrosti. Rádi byste udělali dobrou věc a k tomu měli kulturní zážitek? Poslechněte si benefiční koncert, dejte si svařák na charitativním jarmarku nebo podarujte lidi, kteří se ocitli v těžké životní situaci.

Benefiční a charitativní koncerty

K Vánocům nepochybně patří sváteční zpěvy. Nasát vánoční atmosféru můžete třeba na benefičním koncertu pro Trend vozíčkářů, který se koná 8. prosince v Olomouci na Horním náměstí. Zpěvák Dan Bárta v doprovodu kytaristy Jaroslava Friedla pro změnu 4. prosince vystoupí v kostele sv. Petra v Praze na benefičním koncertě, který podpoří organizaci CZEPA.

Na charitativní koncert se vydáme i do Ostravy, kde můžete slyšet Janka Ledeckého a Nosticovo kvarteto. Spolek Madleine totiž pořádá 5. prosince benefiční koncert v Evangelickém Kristově kostele na podporu dětí z Dětského domova Úsměv. Madleine o den později, 6. prosince, pořádá také benefiční koncert Děti dětem, kde vystoupí Dasha s triem Martina Kumžáka v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Radvanicích. Svou účastí podpoříte děti z Dětského domova Ostrava-Hrabová.

Další zastávkou je Brno. Občanské sdružení Logo pořádá charitativní koncert. Poslechnout si jej můžete v sobotu 10. prosince v prostorách Českobratrského evangelického chrámu Jana Amose Komenského. Vystoupí na něm dětský sbor Primavera. Výtěžek poputuje pro lidi se závažnými poruchami komunikace a hybnosti. Vstupenky najdete zde.

charitativní koncert sdružení Logo, zdroj: facebook Občanského sdružení Logo

Charitativní jarmarky

Když ne sníh, tak sváteční náladu zaručeně zajistí svařené víno či dobré jídlo. Nezisková organizace Rubikon zve na Štědrý svařák, který proběhne 8. prosince od 16 hodin ve Skautském institutu v Rybárně v Praze. Se vstupenkouRoztočíme to pro dobrou věc“ budete mít navíc možnost osladit si život domácími brownies nebo perníčky. Výtěžek ze vstupného poputuje na podporu klientů s trestní minulostí.

Vánoční charitativní trh pořádá také Divadlo Bez zábradlí na podporu lidí se zdravotním postižením v rámci Nadačního fondu Slunce pro všechny. Na místě si můžete 6. prosince nabídnout svařák a cukroví z chráněné Kavárny Slunce, či si koupit výrobky z chráněné dílny Slunce. Na hudebním programu je dětský sbor Corro picolo či vystoupení Petra Macháčka, Dáši Zázvůrkové a Františka Konvalinky.

Vánoční Tržíček Divadla Bez zábradlí, zdroj: www.slunce.info

V pátek a sobotu 9. – 10. prosince proběhne předvánoční setkání Advent s ozvěnou na podporu dětí se sluchovým postižením. Vánoční trh pořádá Nadační fond Ozvěna na Vodním hradu Lipý a Centru textilního tisku v České Lípě. Na programu jsou koledy, občerstvení a tvořivé dílny pro děti.

Charitativní bazary

Advokátní kancelář AegisLaw společně s obecně prospěšnou společností Život dětem pořádají vánoční charitativní bazárek dětského oblečení. Bazar se uskuteční 14. prosince ve vstupní hale v přízemí budovy myhive Jungmannova v Praze. Výtěžek poputuje na pomoc pětileté Adélce Zahradníčkové, které v raném věku diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu.

Další charitativní akcí v pořadí je Vánoční Bazáááár, který se uskuteční v pátek a sobotu 9. a 10. prosince v Kině Dlabačov v Praze. Bazar bude doprovázený bohatým kulturním programem, který je zdarma. Výtěžek z prodeje podpoří děti se zdravotním znevýhodněním, které byly vybrané ve spolupráci s Nadačním fondem Šestý smysl.

Nemáte čas na žádnou z akcí, ale chcete pomáhat? 

Pokud vám nevyjde čas charitativně podpořit jednu z kulturních akcí, ale rádi byste pomohli, můžete obdarovat ostatní. Nezisková organizace Fokus České Budějovice vybírá dárky pro své klienty. Stačí si vybrat konkrétní dárek či osobu, kterou chcete obdarovat. Dárky do sbírky přineste nejpozději do 20. prosince do sídla Fokusu v Českých Budějovicích či do Chráněného bydlení.

Dopis ježíškovi od Pavlíny (72), zdroj: Fokus České Budějovice

Lidem, kteří se ocitli v nepříznivé životní či sociální situaci chybí spacáky, přikrývky a teplé oblečení. Organizace Magdaléna proto pořádá sbírku pro lidi bez domova, která potrvá až do 31. ledna 2023.

Nezapomínejte ani na evergreen vánoční dobročinnosti jako je Nocleženka od Armády Spásy.

Pokud rádi čtete, můžete se stavit do charitativního antikvariátu v Moravské zemské knihovně v Brně. Přispějete tak Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek na provoz ubytovny pro rodiče onkologicky nemocných dětí. Do antikvariátu můžete přinést přečtené a nepotřebné knihy až do 21. prosince. Knihy se posléze ocení a prodávají.

Víte o nějaké sbírce nebo akci, která by měla v článku zaznít? Napište nám do komentářů!

A samozřejmě nezapomínejte nakupovat vánoční dárky přes Givt, abyste mohli přispívat, aniž by vás to cokoli stálo. Přitom vám může asistovat náš Pomocník

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *