Zaměstnanec Hvězdného bazaru (zdroj: archiv Hvězdného bazaru)

Pražský secondhand Hvězdný bazar pomáhá vozíčkářům k návratu do plnohodnotného života

Se životem na vozíku se pojí řada komplikací, o kterých se často nemluví. Kromě omezené schopnosti pohybu se hendikepovaní mohou potýkat také se ztrátou společenského nebo pracovního života. Příležitost k návratu do plnohodnotného aktivního života poskytuje vozíčkářům Hvězdný bazar, který není pouze obchodem s oblečením z druhé ruky.

Hvězdný bazar je charitativní projekt, který realizuje Česká asociace paraplegiků – CZEPA. Představuje tréninkové pracoviště a od počátku jeho vzniku pomohl už bezmála čtyřiceti klientům. ,,Vozíčkáře se snažíme socializovat a připravit na otevřený trh práce, ve kterém není úplně jednoduché si práci najít,‘‘ uvádí Nikola Zacharová, pracovní terapeutka a vedoucí Hvězdného bazaru. Výtěžek z prodeje putuje do rozvoje obchodu a zároveň do podpory a vzdělávání zaměstnaných.

Interiér kamenné prodejny v Praze (zdroj: archiv Hvězdného bazaru)

V bazaru vozíčkáři pracují jako prodejci, takže jejich práce spočívá především v zákaznickém servisu. ,,Nejdůležitější částí jejich práce je právě komunikace se zákazníkem a vzbuzení dobrého pocitu v něm, aby se k nám znovu vrátil. Dále je to práce s pokladnou, manipulace se zbožím, večerní uzávěrky a práce s tabulkami,‘‘ upřesňuje Zacharová. ,,Prodejci taktéž všechno oblečení žehlí, naceňují a udržují pořádek na prodejně. Zároveň každý den fotí vybrané kousky oblečení, které zveřejňují na našich sociálních sítích a komunikují se zákazníky i online formou,‘‘ dodává.

,,Máme u nás i funkci visual merchandiser. Tato funkce spočívá v tom, že se dané sbírky třídí, vybírají se kusy, které zapadají do našeho konceptu, vybírají se kusy, které půjdou na prodejnu a celkově se staráme o vzhled prodejen a výloh. Zároveň oblečením neplýtváme a kousky, které se nám nehodí do našeho konceptu posouváme dalším neziskovým organizacím, jako jsou Naděje, Diakonie Broumov, a další,‘‘ uvádí vedoucí bazaru.

Projektu můžete pomoct i vy

Možností, jak podpořit Hvězdný bazar, je hned několik. Kromě nákupu nebo přímé finanční podpory máte množnost darovat bazaru své oblečení, které už nenosíte. Uděláte tak radost někomu druhému, a zároveň podpoříte udržitelnost. Mimo to se můžete stát i dobrovolníkem, a pomoct obchodu při třídění oblečení nebo jako výpomoc na různých akcích.

Interiéry bazaru (zdroj: archiv Hvězdného bazaru)

Projekt podporují i známé osobnosti a velké firmy. ,,Firmy nás podporují sbírkami oblečení, což vlastně tvoří základ fungování bazaru. Jsou to například firmy jako Metrostav nebo Kooperativa. Tímto směrem nás podporují i umělci, jako třeba Anička Polívková, která nám také darovala oblečení, které vyřadila ze svého šatníku,‘‘ říká Zacharová.

Hvězdný bazar podporuje lokální prodejce

Nákupem u místních firem nepřispíváte pouze k rozvoji vašeho regionu, ale také pomáháte šetřit přírodu. V bazaru naleznete široký sortiment lokálních výrobků od českých malovýrobců. Svým nákupem můžete podpořit například českou rodinnou firmu Lepé, která vyrábí čistě přírodní slazené krémy a ořechové pasty, bio produkty od firmy Lavandia, nebo projekt NATURPARK 12 a jejich výběrovou kávu z české pražírny. Hvězdný bazar má i vlastní merch, designová trika a vlastní etikety na vína, které mu navrhují tatéři ze studia JTK nebo umělci jako například František Skála, Jana Babincová nebo Ivana Štenclová.

Hvězdný bazar má nyní dvě kamenné prodejny v Praze. Navštívit však můžete i jejich e-shop nebo instagramový profil, který je plný aktualit i produktů k zakoupení.

Jestli chcete Českou asociaci paraplegiků podpořit, připravili jsme si pro vás od 2. 6. do 8. 6. 2022 akci s Pomocníkem. Pro více informací klikněte ZDE.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *