Zdroj: Oděvní banka

Oděvní banka jako ekvivalent potravinové. Dává radost díky oblečení z druhé ruky

Třídění oblečení v šatníku, ať už před zimou, nebo po ní, zná spousta lidí. Buď už některé kousky svému majiteli nepadnou velikostně, nebo je nenosí z jiného důvodu. Pak se nabízí několik možností, co s nenošeným oblečením udělat. Můžete jej vyhodit, nebo prodat, pokud by však někdo chtěl díky svému nenošenému oblečení udělat radost, může využít třeba nově vzniklou Oděvní banku v Praze.

Novým místem kam si nejen samoživitelky a samoživitelé, ale i další lidé v nouzi mohou dojít pro nové oblečení je Oděvní banka v Praze. Tu založil Klub svobodných matek a oficiálně funguje teprve týden.„Oděvní banka funguje již několik týdnů, ještě před slavnostním oznámením jsme jeli v pilotním programu. Podle prvních zkušeností je ohlas, respektive zájem o oblečení, enormně velký,“ vysvětluje Dana Pavlousková, ředitelka oděvní banky.

„Banka funguje obousměrně, aby mohla vydávat oblečení potřebným, musí ho nejprve přijímat od dárců, kteří se zapojili naprosto fantasticky. Pražští dárci mohou oblečení přinést přímo do naší Oděvní banky ul. Povltavská 5/74 Praha Troja (před dolním parkovištěm ZOO) nebo do našeho charitativního obchodu Fashion Charity Shop ul. Dukelských hrdinů 564/34 Praha Holešovice přímo naproti Veletržnímu paláci. Mimopražští dárci mohou svůj materiální dar zaslat zdarma přes Zásilkovnu za použití našeho kódu,“ říká Dana Pavlousková s tím, že kód lidé najdou na webu Oděvní banky. V bance se zaměřují jen na oblečení pro dámy, pány a děti, jiné věci tady nepřijímají. V Praze balíčky od dárců roztřídí a v zajistí převoz oblečení k novým majitelům.

Zdroj: Oděvní banka

Lidé, kteří dostávají pomoc od potravinových bank pak mohou požádat o pomoc v podobě oblečení. Oděvní banka se postará o dopravu ke konkrétním lidem na pobočky potravinových bank, se kterými spolupracuje „Zatím nejvíce oblečení dodáváme pražské potravinové bance, protože má tři vlastní přímé výdejny. V dalších regionech spolupracujeme s potravinovými bankami Central (střední Čechy), Džbánsko, Karlovy Vary, Jihočeský kraj, Olomouc, Pardubice a Vysočina,“ upřesňuje Pavlousková. V rámci tohoto projektu chtějí distribuovat oblečení do všech koutů republiky, tam kde nebudou mít zájem o spolupráci potravinové banky, osloví místní neziskové organizace.

Aby se oblečení, obuv ale i hračky, které lidé chtějí vyhodit, ale jiní by jej ještě využili, dostalo k potřebným, věnuje se této činnosti několik dalších projektů, tady jsou některé z nich:

Šatník Praha

Zdroj: Šatník Praha

Pražský Šatník založila novinářka Nora Fridrichová. Zaměřuje se především na pomoc samoživitelkám a samoživitelům, kteří si do šatníku mohou přijít pro nové oblečení jak pro sebe, tak pro své děti. Do Šatníku v současné době přijímají hlavně sezónní oblečení a obuv, které by mělo být čisté a neponičené, zkrátka nachystané k tomu, aby si je ti, kteří je potřebují mohli hned vzít domů. Kromě oblečení mohou lidé nosit do šatníku dětské hračky, zboží z drogerie nebo i malé spotřebiče. Umí zprostředkovat i předání nepotřebného nábytku, který by ještě někdo mohl využít.

Charitní Baltazar Brno a Olomoucký charitní šatník

Tento sociální bazar v Brně a charitní šatník v Olomouci nabízí lidem v nouzi a těm, kteří se octli na ulici, základní oblečení, na které nemají finance. Charitní bazar Diecézní charity Brno poskytuje oblečení potřebným ve spolupráci s úřady práce a dalšími organizacemi, které vydávají poukázky, za které pak lidé vymění oblečení. Kromě toho Baltazar provozuje několik second handů a e-shop, kde si kdokoliv může koupit oblečení z druhé ruky.

Moment prospěšný second hand

Zdroj: Moment prospěšný second hand

Tento ostravský second hand se odlišuje od jiných tím, že z peněz vybraných za oblečení z druhé ruky podporuje šest neziskových organizací nebo projektů, mezi nimi je i Mobilní hospic Ondrášek nebo Kola pro Afriku. Darovat jim oblečení je možné v podstatě odkudkoliv. Stačí přijít na jakoukoliv Zásilkovnu a balíček bezplatně poslat. Všechny dary přijímají i v Moment obchodech nebo na skladě v Ostravě Hrabůvce. Zároveň má Moment na veřejných místech v Praze a Ostravě rozmístěny skříně, do kterých je možné oblečení darovat.

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *