Ilustrační obrázek (zdroj: Pixabay.com)

Světový den dárců krve 2022: Darovat krev je akt solidarity

Světový den dárců krve si každoročně připomínáme 14. června. Akce slouží ke zvýšení povědomí o potřebě bezpečné krve a krevních produktů a jako poděkování dobrovolným a neplaceným dárcům krve za jejich životy zachraňující dárcovství. Jaká je letošní kampaň OSN k tomuto dni a jak vypadá situace v tuzemsku podle Českého červeného kříže (ČČK), jedné z organizací, která se u nás věnuje této problematice?

U příležitosti Světového dne dárců krve 2022 WHO vyzývá lidi na celém světě, aby darovali krev jako gesto solidarity. Bezpečná krev a krevní produkty a jejich transfuze jsou kritickým aspektem péče a veřejného zdraví. Jsou klíčové při léčbě lidí trpících řadou nemocí a v důsledku nehod, přírodních katastrof a ozbrojených konfliktů.

Potřeba krve je všeobecná, ale přístup k ní je omezený – zejména v zemích s nízkými a středními příjmy, kde nedostatek postihuje zejména ženy a děti, protože právě tito lidé, často potřebují krev nejvíce. Stát se pravidelným dobrovolným dárcem krve je jednoduchý, ale nezištný krok, který může udělat každý, aby posílil své komunity, podpořil místní zdravotnické systémy a zachránil životy.

Připojte se k úsilí a zachraňte životy

Slogan Světového dne dárců krve pro rok 2022 zní: „Darovat krev je akt solidarity. Připojte se k úsilí a zachraňte životy“. Cílem OSN je upozornit na roli, kterou dobrovolné dárcovství krve hraje při záchraně životů a posilování solidarity v rámci komunit.

Konkrétní cíle letošní kampaně OSN jsou:

  1. poděkovat dárcům krve po celém světě a vytvořit širší povědomí veřejnosti o potřebě pravidelného, ​​bezplatného dárcovství krve;
  2. zdůraznit potřebu angažovaného, ​​celoročního dárcovství krve, aby byly zachovány dostatečné zásoby a aby byl zajištěn všeobecný a včasný přístup k bezpečné transfuzi krve;
  3. uznávat a podporovat hodnoty dobrovolného bezplatného dárcovství krve při posilování komunitní solidarity a sociální soudržnosti;
  4. zvýšit povědomí o potřebě zvýšených investic ze strany vlád k vybudování udržitelného a odolného národního krevního systému a zvýšení odběru od dobrovolných neplacených dárců krve.
  5. Konkrétní aktivitou, kterou jsou země světa vyzývány k realizaci letošní kampaně, je šířit do různých médií příběhy lidí, jejichž životy byly zachráněny dárcovstvím krve, jako způsob motivace pravidelných dárců krve, aby pokračovali v dárcovství krve, a motivovat lidi s dobrým zdravím, kteří nikdy nedarovali krev, aby s tím začali.

Vývoj dárcovství v Česku

Zdroj: who.int

Celkový počet tuzemských dárců krve a krevních složek jako je například krevní plazma zůstává podle prezidenta ČČK Marka Jukla v zásadě nezměněn. „Dárci byli ochotni darovat krev i během covidu, avšak bránila v tom proticovidová opatření – někteří dárci byli v izolaci či v karanténě, někteří dárci byli nemocní. Naštěstí během epidemie se neprovádělo tolik zákroků (operací), při nichž by bylo krve potřeba, avšak po skončení každé z vln se opět provádět začaly, takže vznikalo napětí mezi potřebou krve a aktuální možností dárců darovat,“ uvádí.

Dárců krve je u nás však stále nedostatek. Transfuziologové udávají minimální počet dárců krve v nemocničních transfúzních zařízeních u nás na 300 000 registrovaných dárců.Skutečnost je ale o padesát tisíc nižší. Každoročně totiž kolem 30.000 dárců ze zdravotních nebo věkových důvodů dárcovské řady opouští, počet nových dárců je však skoro stejný, takže celkový počet neroste, respektive někdy mírně klesne,“ vysvětluje Jukl.

Vzhledem k počtu registrovaných dárců proto mnohdy nastávají problémy se zásobováním krví a transfúzními přípravky například během epidemií nebo dovolených. Tomu by podle Jukla napomohlo právě oněch 50 000 chybějících dárců.

Něco málo z historie

Světový den dárců krve byl poprvé projednáván na půdě OSN v roce 2004. Na 58. světovém zdravotnickém shromáždění v roce 2005 pak bylo dárcovství krve prohlášeno za každoroční celosvětovou událost ke zvýšení povědomí o důležitosti dárcovství krve.

Datum 14. června připomíná narozeniny Karla Landsteinera, rakousko-amerického imunologa, patologa a nositele Nobelovy ceny v roce 1930 za vývoj a objev systému krevních skupin a moderní krevní transfuze. Světový den dárců krve byl také vyhlášen proto, aby spojil lidi z různých částí světa, kteří mají stejný zájem – zachránit životy mužů a žen postižených nemocemi, jako je HIV/AIDS, hepatitida a jiné.

Pokud se chcete dozvědět více o dárcovství, stačí navštívit webové stránky ČČK, kde se můžete dozvědět nejen to, k čemu je krev vlastně potřeba, jaké věkové a zdravotní podmínky musí dárce splňovat, ale najdete zde i interaktivní mapu, kde jsou kontakty na jednotlivá transfúzní zařízení. Můžete si tak vybrat, které zařízení navštívíte. Dále se na stránkách dozvíte, jak probíhá odběr krve. A pokud byste nenašli odpovědi na své otázky, můžete využít chatbota a dozvědět se více.

Pro přímou podporu Českého červeného kříže jsme si pro vás připravili speciální akci s Pomocníkem, která trvá od 14. 6. do 20. 6. 2022. Více informací se dozvíte ZDE.

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *