Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Zápisem do registru dárců kostní dřeně můžete zachránit život. Odběr už dávno není bolestivý

Věděli jste, že darování kostní dřeně už dávno není postupem, který vyžaduje pouze chirurgický zákrok, a je dokonce podobný jako u darování krve nebo krevní plazmy? Především se ale jedná o akt solidarity, kterým můžeme přispět k záchraně životů. Jak vstoupit do registru dárců kostní dřeně?

Darování kostní dřeně je důležitý způsob, jak pomoci pacientům trpícím některou z poruch krvetvorby, jako je například leukémie nebo anémie. Transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce pro nemocné často představuje jedinou naději. A protože je nutné transplantaci provést s dárcem, se kterým se pacient nejvíce shoduje, je potřeba mít co nejširší výběr potenciálních dárců.

Pomoc pro Matýska (zdroj: registr.kostnidren.cz)

Databázi dobrovolníků, kteří jsou ochotni v případě potřeby poskytnout malou část vlastních krvetvorných buněk potřebným lidem, představuje Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD). Ten od roku 1992 funguje jako obecně prospěšná společnost na celém území České republiky. Do Registru je možné se zapsat na některém z registračních center nebo na náborových akcích.

ČNRDD aktuálně chystá nábory nových dárců kostí dřeně na mnoha místech a událostech v ČR, a přináší tak naději například pro sedmiletého Matýska, kterému byla ve dvou měsících života zjištěna vzácná Blackfanova-Diamondova anémie. Matěj je závislý na pravidelných transfúzích krve, ale ty pro něj nepředstavují dlouhodobé řešení. Nyní hledá vhodného dárce kostní dřeně. S každým nově zaregistrovaným dárcem tak nejen pro Matýsek, ale i pro další nemocné, roste naděje na vyléčení.

Projekt Šance na život, náborová akce (zdroj: registr.kostnidren.cz)

Nezisková organizace z Bohumína ALMA MATER se snaží navyšovat počet potencionálních dárců a v souvislosti s tím pořádá i náborové akce. Po předchozí domluvě je také možné se u organizace zapsat do registru přímo v Bohumíně. Ve spolupráci s ČNRDD organizace spustila úspěšný projekt Šance na život.

Navyšování počtu nových dárců v registru je podle organizace ALMA MATER důležité z toho důvodu, že v současné době až 75 % potřebných svého dárce nenajde.

Co musíte jako dárce splňovat?

Základním kritériem pro vstup do registruje je v první řadě věk, 18 až 35 let, a odpovídající zdravotní stav. Dárce by měl být zdravý člověk, který v minulosti neprodělal žádné závažné onemocnění a neužívá dlouhodobě léky s výjimkou hormonální antikoncepce nebo vitamínů.

Samotná registrace sestává z vyplnění dotazníku ohledně vašeho zdravotního stavu a následně podstoupíte jednoduchý odběr malého vzorku krve nebo výtěr z úst vatovou tyčinkou, který se poté odešle k vyšetření. A jelikož se zdravotní stav každého z nás časem mění, podrobné vyšetření přijde až v momentě výběru dárce pro konkrétního nemocného.

Existují dva způsoby odběru kostní dřeně

Odebrat krvetvorné buňky vhodné k transplantaci lze dvěma způsoby. V první řadě tu máme klasický způsob odběru, při kterém se kostní dřeň získává přímo z vnitřku kosti. Takový odběr se provádí v celkové anestézii a vyžaduje delší hospitalizaci.

Novější způsob je naopak založen na odběru ze žíly pomocí speciálního separačního přístroje. Dárce je předtím stimulován růstovým faktorem, který dokáže krátkodobě namnožit krvetvorné buňky a vyplavit je z kostí do krevního oběhu. I když tento způsob odběru trvá o něco déle, pro mnohé se může jevit jako vhodnější alternativa ke zmiňovanému klasickému způsobu, který probíhá jako menší operace.

Detailnější informace o tom, jak probíhá registrace a samotný proces darování, včetně informace kde najít registrační centra, naleznete na webových stránkách ČNRDD.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *