Lužní park Krče, zdroj: brontosaurus.cz

Jak zabránit vymírání druhů v přírodě? Neziskovky obnovují přírodu na vykoupených pozemcích

Ztráta biodiverzity, ubývání biotopů a vymírání druhů je v České republice aktuální problém. Vlivem člověka a klimatických změn na planetě ubývá v přírodě přirozených biotopů, které na našem území v minulosti fungovaly. Neziskové organizace jako Nadace Pro půdu, Čmelák, Hnutí Brontosaurus, Česká společnost ornitologická či Forest.ink proto vykupují pozemky za účelem ochrany přírody.

Výkupem pozemků neziskové organizace dávají šanci na obnovení zdejší krajině, návratů živočichů, rostlin a dalších organismů. Úbytek biodiverzity má na svědomí meliorace polí za socialistického režimu, regulace řek, kácení pralesů a starých stromů, nadměrný lov živočichů, znečistění, rozmach nepůvodních druhů a klimatické změny.

zdroj: faktaoklimatu.cz

Mokřady v ČR chybí

V Česku se za poslední roky potýkáme se suchem. Chybí zde mokřady, které zadržují vodu i v horkých měsících, proto spolek Čmelák vytvořil unikátní projekt Mokřady Jablonné. Na místě skládky vybudovali soustavu devíti různě velkých tůní, do kterých se vrátilo mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů. Celá lokalita je zároveň zpřístupněná lidem. „Je to tak, že náš pozemkový spolek vlastní celkem 66 hektarů pozemků. Jsou to nejen mokřady, ale i lesy, horské i nivní louky, kilometr potoka nebo třeba malý rybníček. Naše pozemky jsou prakticky v celém Libereckém kraji,“ sděluje Jiří Antl, projektový manažer pro ochranu přírody.

Do budoucna spolek chystá revitalizaci lokality u Nového Boru u koupaliště s názvem Novoborská Amazonie. „Tam ale zatím pozemky nevlastníme, pracujeme s dlouhodobými souhlasy vlastníků s realizací,“ doplňuje Jiří Antl.

zdroj: cmelak.cz

Ptačí parky

Česká společnost ornitologická revitalizuje ptačí parky po celé ČR. Má na svědomí už čtyři; Mnišské louky u České Lípy, Josefovské louky u Jaroměře, Malá Lipová u Přerova a Kosteliska u Dubňan. „Chystáme se vykupovat a vykupovat, protože je to jeden z nejefektivnějších způsobů územní ochrany přírody,“ říká Břeněk Michálek, správa Ptačího parku Josefovské louky.

Josefovské louky vznikají již od roku 2006. Součástí parku je unikátní sto let starý závlahový systém Metuj, který po opravě umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách. Mnišské louky pro mokřadní ptáky vznikly na místě s černými skládkami, starým úložištěm kalů a zarůstajícími zbytky původních říčních ramen. Toto území však nemá spolek v celém svém vlastnictví. „Nové pozemky se snažíme co nejdříve zatraktivnit pro ptáky, pokud mají potenciál. Nebo je z nich tůňka, naučná stezka nebo ochranná zóna dle potřeby, lokace, potenciálu a dalších faktorů,“ dodává Michálek.

Ekologické hospodaření na pozemcích

Nadace Pro půdu vykupuje pozemky za účelem ekologického hospodaření malých farmářů. „Jezdíme za nimi a společně vymýšlíme další doporučení, jak o půdu dobře pečovat,“ vysvětluje Kateřina Klimešová z Nadace Pro půdu. Pro farmáře je tento způsob jistotou, jak si zajistit půdní údržbu a zároveň ekologické farmaření zabraňuje tomu, aby na půdě hospodařily velké podniky.

Neziskovka společně s Farmou Lukava a Asociací místních zemědělských iniciativ vytvořili vzdělávací farmu Konipas. Ta má za cíl vzdělávání nových zemědělců, prodávání zeleniny přes komunitu podporovaného zemědělství a obnovovat místní biodiverzitu. Farma má také sociální přesah. „Vypomáhají u nás lidé z místních sociálních podniků,“ říká Kateřina Klimešová. Farmě Konipas zatím chybí zázemí s hlavní budovou a stodolou. Podpořit výstavbu můžete zde.

Kácení pralesů

Nezisková organizace Forest.ink vykupuje pralesy v ekvádorské Amazonii ve snaze zabránit jejich odlesnění. Pořádají dobrovolnické akce, v rámci kterých se účastníci podílejí na revitalizaci pozemků, sázení stromů a uklízení.

Lužní park

Hnutí Brontosaurus vykupuje pozemky lužních lesů Krče, které jsou zanedbávané a zarůstají invazivními rostlinami. Lužní lesy se v České republice vyskytují málo v důsledku regulování vodních toků v minulosti. Cílem Lužního parku Krče je vybudování tůní a mokřadů, vysázení původních stromů a vytvoření naučné stezky pro návštěvníky.

Organizace Brontosaurus, Čmelák i Forest.ink můžete podpořit svým nákupem na Givtu.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *