Ilustrační obrázek, zdroj: Pixabay.com

Klimatická změna přispívá ke vzniku požárů. Vypočítejte si svou uhlíkovou stopu

Počet nebezpečných požárů v posledních měsících v České republice roste. Ubývají srážky a narůstá četnost vln vysokých teplot. Na vině je měnící se klima a vliv člověka. Nezisková organizace Ci2 pořádá online výstavu, která se změně klimatu věnuje. Proč se mění klima Země? Jak může člověk pomoct planetě a zmenšit svou uhlíkovou stopu?  Jak to vypadá do budoucna?

Velké sucho v důsledku vysokých teplot, které zaznamenáváme už několikátý rok, každoročně přispívá ke vzniku požárů. Posledním aktuálním případem je rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko. „Požárům v přírodě se nedá nijak předcházet. Většinou je příčinou člověk,“ říká Jaroslav Pekárek z hasičského nadačního fondu Florián.

Požár poškodil velkou část Národního parku České Švýcarsko

Hasičský záchranný sbor ČR hasí požár již od 24. července s nasazením přes tisíc hasičů a pomocí techniky vybavené termovizí. Podle Jaroslava Pekárka je nejproblematičtější nepřístupný terén k ohniskům požáru, nedostatek hasební vody a riziko přehřátí při zásahu.

Požárem poškozená plocha parku je velmi nebezpečná. Podloží je poškozené ohněm, podemleté od hasební vody a dochází k častým pádům vzrostlých stromů. „V Hřensku se oheň dostal do korun stromů. To znamená, že se rychle šíří a padají větve. V takových chvílích tam můžeme i uhořet,“ komentuje Pekárek.

Vypočítejte si svou uhlíkovou stopu

Změny klimatu na Zemi a zvyšování průměrných teplot má na svědomí růst množství skleníkových plynů. Podle informací z online výstavy scénáře dalšího vývoje ukazují, že pokud emise skleníkových plynů způsobené člověkem nezačneme co nejdříve omezovat, průměrná globální teplota se do konce 21. století zvýší o 2 až 4 °C, v extrémním případě až o 4,8 °C. „Snižovat vliv svých aktivit na klima může každý, komu není lhostejná budoucnost,“ říká ředitel Ci2 Petr Pavelčík.

Vývoj průměrné globální teploty od začátku letopočtu, zdroj: vystava.klimasemeni.cz

Jak může člověk snížit svou uhlíkovou stopu?

  • jezděním na kole a omezením autodopravy (např. využitím hromadné dopravy)
  • využíváním nefosilních zdrojů (solární panely, zelená elektřina)
  • omezením cestování letadlem
  • opravováním věcí místo kupování nových
  • kupováním výrobků od firem, které svou uhlíkovou stopu snižují
  • budováním obnovitelných zdrojů (zabránění kácení stromů, zalesňování, výsadba alejí, apod.)

Uhlíková stopa měří množství skleníkových plynů, které vzniknou při určité aktivitě, výrobě i používání produktů. Neziskovka Ci2 vyvinula aplikaci Moje CO₂, kde si člověk může spočítat svou uhlíkovou stopu a snažit se ji tak regulovat a snižovat.

emise, zdroj: vystava.klimasemeni.cz

Dopady změny klimatu

Ubývání vody je jeden z mnoha problémů v rozvojových zemí a hrozí, že jednou na planetě nebude pitná voda. Zvyšování teplot má dopady na ekosystém, zvyšují se hladiny moří, taje permafrost, jsou časté požáry, sucho se projevuje v zemědělství nedostatkem plodin.

Více informací o důsledcích měnícího se klimatu na Zemi si můžete přečíst na online výstavě neziskové organizace Ci2.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *