Ilustrační obrázek (zdroj: pexels.com)

Slyšeli jste o sendvičové generaci? Ze všech stran je obklopují povinnosti a péči o děti musí skloubit s péčí o seniory

Péče o rodinu a blízké je pro mnohé z nás samozřejmostí. Život v rodinném kruhu přináší spoustu krásných okamžiků, ale i mnohá úskalí. Pokud vás místo radostných chvil obklopují spíše povinnosti, jste vyčerpaní a máte pocit, že je toho na vás příliš, možná patříte do takzvané sendvičové generace.

Ač může tohle slovní spojení působit neznámým dojmem, sendvičová generace rozhodně není ničím neobvyklým. V České republice se v podobné situaci nachází přibližné každý sedmý člověk středního věku. Osoby, které do sendvičové generace patří, se musí starat jak o své děti, tak o své rodiče, nebo rodiče svých partnerů, a to často na úkor svého osobního či pracovního života. To vše přináší různé negativní důsledky, které se podepisují na kvalitě života dotyčných.

Problematikou se blíže zabývá projekt „Sendvičová generace – neuchopený fenomén dnešní doby“, který realizuje Centrum pro rodinu a sociální péči. Ten upozorňuje na skutečnost, že příslušníci sendvičové generace, převážně ženy, se cítí dlouhodobě vyčerpané, ve stresu a téměř všechny se potýkají s nedostatkem času na sebe, své koníčky, odpočinek nebo společenský život.

Ilustrační obrázek (zdroj: pexels.com)

,,Dotyční se ocitají se v jednom kole povinností, jejich pozornost se dělí mezi děti, seniory, práci a už nezbývá pozornost upřená na sebe. Jejich vlastní potřeby jsou často odsunuty do pozadí a bývají neviditelné,” uvádí Lenka Špaková, odborná pracovnice v rámci problematiky sendvičové generace a vedoucí projektu. ,,Mají také strach, že sami onemocní a nebudou schopni dále pečovat o rodinu. Do budoucna pak také vzniká obava, aby vyčerpání a únava neohrozily jednak jejich péči o seniora, která bude s přibývajícím věkem náročnější, a jednak samotný vztah se seniorem,” dodává.

S tímto životním stylem se pojí i finanční obtíže, do kterých se pečující mohou kvůli vzniklé zátěži snadno dostat. Dotyčným hrozí nejen ztráta zdroje příjmu, ale následky se mohou promítnout i do výše jejich starobního důchodu. Zároveň nesmíme opomenout ani riziko rozvoje zdravotních potíží, psychických onemocnění nebo dokonce problémů v partnerském životě u pečujících osob.

Nevědět si rady není známka selhání, požádat o pomoc je zcela v pořádku

Jak uvádí Centrum pro rodinu a sociální péči – nevědět si rady není známka selhání, požádat o pomoc je zcela v pořádku. Jednou z možností, která může pomoci překonat tuhle obtížnou situaci, je kontaktovat další příbuzné a pokusit se rozdělit si péči.

Stejně tak je důležité myslet i sám na sebe. Odpočiňte si a nezapomeňte si vymezit čas na záliby, které vám dělají radost, a které vám pomohou nabrat potřebnou sílu. ,,Dopřát si čas pro sebe totiž není vůbec sobecké. Neznamená to, že nám na druhých nezáleží a že se o ně nechceme starat. Čas pro sebe nám také pomáhá snižovat napětí a stres. Pro někoho to může být úplně nové zjištění, ale najít si čas pro sebe, nejlépe pravidelný, je klíčové,” vysvětluje Špaková.

Trpí i partnerské vztahy 

V oblasti partnerských vztahů je třeba dbát na vzájemnou soudržnost a podporu, jelikož společné řešení problémů může vztah významně posílit. ,,Doporučujeme také nerezignovat na svůj profesní život. Hledat cestu, jak si zachovat alespoň minimální možnou míru kontaktu se svou profesí, například možnost polovičního či zkráceného úvazku. Vyžaduje-li to situace, je třeba se nebát vyhledat odbornou pomoc,” dodává.

Bližší informace o fenoménu sendvičové generace a sérii rozhovorů s odborníky v podcastu na dané téma naleznete na webových stránkách projektu. Web nabízí i možnosti podpory pro ty, kterých se problém přímo týká.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *