Koupíte si poctivou kávu za běžnou cenu, přispějete při tom ale na dobrou věc. Jak je to možné? V Praze je totiž kavárna Café Nezisk, která svou tržbu posílá neziskovým organizacím. Každý měsíc provozovatelé vyberou jinou organizaci, kterou podpoří. Měsíc srpen patří SIRIRI, z.s.
Projekt vznikl v řetězci podniku Mamacoffee, který má v Praze šest kaváren. Poslední otevřená pobočka je právě Café Nezisk, která má docela jinou prodejní filosofii. Nachází se nedaleko Pražského hradu a všechny kolemjdoucí turisty zve na skvělou kávu. Zároveň ale každý zákazník udělá dobrý skutek. Kavárna je v provozu už od listopadu minulého roku, a specifická je právě tím, že veškerý zisk po odečtení DPH a provozních nákladů putuje za vybranou neziskovou organizací.
Neziskovkou měsíce srpna je SIRIRI, z.s., která se snaží rozvíjet školství, vzdělání a zdravotnictví v Africe. „SIRIRI spolupracuje s africkými školami a vytvářejí třeba učebnice a slabikáře,“ říká provozní kavárny Rachel Pojarová. Zároveň zmiňuje, že neziskovku na září už také vybrali, jméno ale prozradit nechtěla. „Přijďte a uvidíte, máte se na co těšit, zatím však necháme tuto informaci jako překvapení,“ dodává Rachel.
Neziskové organizace se vybírají namátkou, jak však říká provozní Rachel, snaží se o tematickou pestrost a dynamiku, aby návštěva kavárny byla stále něčím novým. Dále se Rachel snaží upřednostňovat menší neziskové organizace, které nemají tolik možností se zviditelnit, než velké a zaběhlé spolky. „Snažíme se oslovovat menší projekty, které se neprezentují jinak, než na sociálních sítích, a nemají žádný kamenný obchod, kde mohou dostat své produkty k lidem,“ dodává Rachel.
Mezi milovníky kávy najdeme turisty i stálé návštěvníky podniku. „Zákazníci se nám vrací stejní, chodí zde lidé, co mají v okolí kanceláře. Dále zde chodí turisté, co si udělají výlet z okolí Prahy nebo z Čech. Ohledně nápadu jsou návštěvníci nadšení, ohlasy máme velmi dobré,“ říká Rachel.
Mamacoffee se rozhodli založit majitelé Daniel a Marta Kolští po návštěvě Etiopie, kde se doslova zamilovali do kávy. Kavárna má také svou vlastní pražírnu a řemeslnou pekárnu. Pražírna je specifická tím, že dodržuje tradiční postupy a čerpá zrna od drobných dodavatelů. Můžete se tak těšit na kvalitní chuťový zážitek.
Komentáře