Tým Givtu se zakladatelem Peterem Pálušem

Potkali jsme se naživo s neziskovkami. 10 milionů dobrých skutků jako oslava milníku Givtu

„Akci jsme nazvali 10 milionů dobrých skutků proto, že jsme se ve čtvrtek 8. 9. v Jazz Tibetu v Olomouci rozhodli oslavit krásnou částku, kterou se nám podařilo vybrat přes náš portál potřebným,“ popisuje ředitelka Givtu Karolína Fojtíková náplň celé akce. Součástí byl workshop, debata o nezisku, TED talks a na závěr saxofonový koncert. Přečtěte si o tom, co všechno se ve čtvrtek událo.

Hned ze startu se uskutečnil workshop Taťány Plecháčkové z Nadace rozvoje občanské společnosti, která se specializuje na tvorbu a schvalování projektových žádostí. Jednalo se o interaktivní seminář, kde si zúčastnění mohli vyzkoušet a poslechnout si o tom, jak napsat projekt, aby byl úspěšný. Zástupci neziskovek si odnesli cenné rady, dozvěděli se, co patří do anotace a jak ji napsat tak, aby uspěla u výběrové komise. „Je důležité si uvědomit, proč a pro koho chcete projekt realizovat, jak bude vypadat na konci, a co přesně chcete změnit. Nejdůležitější je to umět formulovat a předat,“ vysvětlovala Táňa Plecháčková.

Workshop o projektech od Taťány Plecháčkové. Zdroj: Veronika Bělešová          

Po skončení workshopu začala akce určená pro veřejnost, kde mohl přijít kdokoliv, kdo se chtěl dozvědět něco nového o světě nezisku a sejít se s inspirativními lidmi z neziskových organizací všeho druhu. Akci zahájily Karolína Fojtíková a Klára Bednářová rozhovorem s bývalým ředitelem a zakladatelem Petrem Pálušem, který všechny přivítal a podělil se o perličky, ale i strasti, které prožíval když Givt vznikal. „Netušil jsem, že potkám tolik inspirativních lidí a projektů,“ řekl Páluš. I přes zmíněné překážky je především hrdý na to, že se mu podařilo vytvořit fungující projekt, který letos předal nové ředitelce Karolíně Fojtíkové. „Líbí se mi, že se díky tomuto konceptu mohou podporovat a propojovat neziskovky z celé republiky,“ zakončil Peter.

Peter Páluš, Karolína Fojtíková a Klára Bednářová. Zdroj: Veronika Bělešová

Dalším bodem programu byla debata nestátních neziskových organizací ohledně aktuální situace ve světě nezisku. Pozvání přijali Magdalena Opletalová, ředitelka Centra duševního zdraví Podskalí, které je součástí organizace Fokus Praha, Michal Láš, ředitel Olomoucké pobočky Člověka v tísni a Pavel Melichárek, který vede brněnskou pacientskou organizaci Debra pomáhající lidem s nemocí motýlích křídel.

Nejsilnějšími tématy bylo financování, legislativa a pohled veřejnosti na neziskové organizace, který s financováním a legislativou úzce souvisí. „Bez financí to nejde. Pomohlo by mít více partnerů na úřadech. Snažíme se ovlivnit i legislativu,“ řekl Michal Láš. Na myšlence, že podpora a sponzoři jsou klíčoví, se shodli všichni hosté.

Legislativní část z pohledu Magdaleny Opletalové se úzce dotýká jejich klientů. Mluvila například o nastavení invalidních důchodů, které nedokážou pokrýt všechny výdaje, aby měli klienti a duševně nemocní lidé slušné životní podmínky. „Kromě peněz potřebujeme i funkční legislativu, jak státní tak komunální. Pokud je úkolem legislativy zakládání center duševního zdraví, potřebujeme soudné politiky,“ řekla Magdalena Opletalová. Dalším problémem je podle Opletalové financování kvalitního personálu, protože většina sociálních pracovníků odchází do jiných zaměstnání, jelikož finanční ohodnocení pro ně není atraktivní.

Debata o nezisku. Zdroj: Veronika Bělešová

Magdalena Opletalová zůstala u slova i v další části programu, kdy na řadu přišly TED Talks. Jedná se o takzvaný „expert talking“, ve kterém se Opletalová podělila o své zážitky a zkušenosti z práce. Původně byla molekulární genetičkou, na mateřské dovolené se však rozhodla vzdělat se v oblasti sociální práce.

Ve svém talku se především bavila o střetu s etickými otázkami v práci a o tom, co se všeobecně nedaří naplňovat v praxi u neziskových organizací. „Musíme neziskový sektor, náš sektor, vést k tomu, abychom doopravdy pomáhali lidem, ne sobě,“ apelovala Opletalová.

Bob Kartous o demokracii a nezisku. Zdroj: Veronika Bělešová

Následně přišel velmi inspirativní TED talk Boba Kartouse z Pražského inovačního institutu, odborníka na vzdělávání a mluvčího internetové skupiny Čeští elfové. Jeho projev začal myšlenkami o současném stavu demokracie a svobody v tomto režimu. Zároveň však tuto myšlenku propojil s neziskovým sektorem, protože jak řekl, stav demokracie odkazuje k fungování neziskového sektoru a naopak neziskový sektor může ovlivňovat politiku. „Role nezisku je nenahraditelná a jedinečná. Podnikatelé se dívají na zisk, neziskové organizace však hledají záměr a smysl někde jinde. Nebýt nezisku a lidí, kteří investují čas na dobrou věc, tak by se například politici nesnažili řešit problémy, jako jsou dezinformace,“ řekl Bob Kartous.

Poslední přednášející, Silvestr Vandrovec Špaček, specialista technické podpory TechSoup Česká republika, navázal na myšlenku financování. „Zásadní věc pro fungování neziskových organizací jsou finance, my umíme snížit náklady na některé technologie,“ začal svůj výklad Špaček. TechSoup poskytuje zvýhodněné nabídky IT služeb neziskovkám, také jim však umí poradit ohledně digitalizace a jaké mají používat adekvátní technologie pro svůj projekt.

Na závěr pak přijela Kateřina Janečková alias KJ SAX a zahrála na saxofon. Vytvořila tak skvělou atmosféru a svou energií potěšila všechny zúčastněné. Janečková hraje na saxofon už 20 let, s koncertní dráhou však začala nedávno. Mimo to má Janečková také neziskovou organizaci Atelierof a svou hrou dělá radost třeba lidem v domovech pro seniory. „Vždycky jsem si přála dělat právě tohle, že budu moci hrát pro lidi, kteří mě budou poslouchat a užívat si hudbu, a nebudou klepat do topení, abych přestala. Jsem šťastná, že mohu dělat to, co mě baví,“ řekla Janečková.

KJ SAX. Zdroj: Veronika Bělešová

Sdílet

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *