Ilustrační obrázek (zdroj: freepik.com)

Světový den hospiců a paliativní péče oslaví v Praze i Beata Hlavenková. Co víte o hospicích?

Druhou říjnovou sobotu slavíme Světový den hospiců a paliativní péče. S jakým cílem lidé po celém světě oslavují tak náročné téma, jako je paliativní péče? Známý český hospic, Cesta domů, si také připravil vlastní program. Jaký je rozdíl mezi hospicovou a paliativní péčí? Jaké mýty doprovází toto odvětví?

O umírání se nikomu nemluví lehce, smrt je ale nevyhnutelně součástí života každého z nás. Proto se po celém světě pravidelně slaví Světový den hospiců a paliativní péče s cílem zvýšit povědomí o dostupnosti péče a pochopení lékařských, sociálních a duchovních potřeb lidí žijících s nemocí omezující život. Dalším cílem je získání finančních prostředků na podporu a rozvoj služeb hospice a paliativní péče. 

Cesta domů si na 7. října v Praze připravila benefiční koncert muzikantky Beaty Hlavenkové & Kapely snů. Beata Hlavenková je zpívající pianistka a charakterizuje ji hluboké povědomí o jazzu, moderní klasické hudbě, popu i písničkářství. Koncert proběhne od 19:00 v kulturním centru La Fabrika. Během večera budou představeny novinky nakladatelství Cesty domů a bude pokřtěn kalendář DOMA na rok 2023 fotografa Štěpána Hona. Vstupenky jsou k dispozici na webu i na pokladně centra La Fabrika. 

Hospicová péče ≠ paliativní péče

Hospic je zařízením, které poskytuje péči pacientům v terminálním stádiu onemocnění. Hospic tedy zpravidla poskytuje paliativní lékařskou péči lidem, u kterých medicína vyčerpala všechny dostupné možnosti, jak člověka léčit. 

Nelze však říci, že paliativní a hospicová péče je totéž. Paliativní péče se zaměřuje zejména na zachování kvality života člověka s nevyléčitelnou nemocí. Pracovníci dbají na zmírnění bolesti pacientů, zachování důstojnosti i dobrých vztahů a blízkým pacienta poskytují podporu.

Souběžně s poskytováním této péče však může stále probíhat léčebný proces. K paliativní péči může docházet v hospicích, nebo ambulantní formou v nemocnicích, či specializovaných poradnách. Paliativní péče se někdy užívá jako synonymum pro hospicovou péči, a to proto, že právě v hospicích dochází k paliativní péči. Hospicová péče se však týká pouze lidí s onemocněním v závěrečné neboli terminální fázi nemoci. Na této stránce najdete podrobný seznam českých hospiců.

V Česku vzniká první lůžkový hospic pro děti

O hospicové i paliativní péči panují někdy i jiné mýty –  například to, že je paliativní péče poskytována jen starým lidem. Stejně tak se ale může týkat i dětí s nevyléčitelnou nemocí. Vyvracení mýtů se věnuje například internetová stránka Paliativní péče. S ředitelkou prvního českého dětského lůžkového hospice nazvaném Dům pro Julii zanedlouho vyjde epizoda našeho podcastu Pijavice.

Vedle klasických hospiců potom ještě fungují tzv. mobilní hospice, kde péči taktéž zajišťuje zdravotnický personál, sociální pracovníci nebo psychologové, ale v domácím prostředí pacienta. Pomoc je zaměřená na nemocné, o které se chtějí postarat blízcí nepřetržitě doma, těmto lidem mohou být poté zapůjčovány zdravotnické nebo kompenzační pomůcky. 

Osm z deseti lidí si přeje strávit své poslední chvíle doma. Zdroj: Nejste sami – mobilní hospic

Nejen mezi odborníky zabývajícími se paliativní nebo hospicovou péčí, či umíráním všeobecně, panuje přesvědčení, že se o tematice stále mluví málo. I proto vznikl Světový den hospiců a paliativní péče, který má za cíl zvýšit povědomí a získat hospicům více finančních prostředků.

V epizodě našeho podcastu se Sylvií Stretti, ředitelkou Poradny Vigvam, jsme například probírali, jak mluvit s dětmi o smrti v rodině a jestli je vůbec možné se na smrt připravit. 

Organizaci Cesta domů je také možné podpořit nákupem přes náš portál Givt.cz, Poradnu Vigvam také stáhnutím Pomocníka kliknutím na tlačítko níže.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *