Organizační tým. Zdroj: archiv SI Olomouc

Skautský institut dávno není jen pro skauty. Přijďte na jógu, cestopisy nebo přednášku o financích

Skautský institut (SI) v Olomouci funguje od roku 2015, v nových prostorech na Dolním náměstí je již pět let. Nejedná se však o místo, které slouží jen pro skauty, je to i multifunkční prostor pro veřejnost. Program je opravdu pestrý, přečtěte si o vybraných akcích, na které se v nejbližších měsících můžete těšit.

„Skautský institut je místo kde se může setkat skautská myšlenka s veřejností, prostor je dostupný na námi pořádané akce,“ takto popisuje Skautský institut člen organizačního týmu Matěj Richtr. Matěj je členem od prvního roku na vysoké škole a už pátým rokem organizuje a moderuje akce pro veřejnost v SI. Vstup na akce je dobrovolný, z těchto příspěvků od návštěvníků SI částečně platí provoz.

Fotografie z otevření SI na Dolním náměstí 17. 11. 2018. Zdroj: archiv SI Olomouc

„Všeobecně je SI otevřený ke spolupráci s kýmkoliv. Pokud by si někdo chtěl udělat akci a hledal by prostory, nebo tým, který by mu s tím pomohl, tak nás určitě může oslovit na našem Facebooku nebo mailem. Prostory SI nabízíme k pronájmu, oblíbený způsob jak využít naše prostředí je tzv. coworking, zkrátka můžete pracovat ve sdílené kanceláři,“ říká Matěj.

Skautský institut se angažoval i v pomoci ukrajinským uprchlíkům. „Reagovali jsme i na válku na Ukrajině, nabízeli jsme kurzy češtiny zejména pro matky s dětmi, které uprchly k nám. Přes léto jsme organizovali příměstské tábory pro děti, které se povedly, a měli jsme hojnou účast. Věřím, že si děti týden v okolí Olomouce užily,“ popisuje Matěj.

Na co se můžete v SI těšit? 

Autorské čtení Elly Fever

Nejbližší akce se bude konat 24. října v 18 hodin. Mladá originální autorka Eliška Feverová knihy Třeťák nebo básnické sbírky Jak bublifuk ničil životy, bude předčítat úryvky svého díla. Třeťák je beletrie o životě transsexuálního studenta střední školy, o tom jak je těžké zapadnout a jak se vypořádat s touto situací v dnešní společnosti. „Ráda bych představila knihu Z vlasů si vyčesávám sůl, písek a mravence. Pojednává o bouřlivém létě bouřlivé mladé slečny,“ zve na akci Ella Fever.

Ella Fever. Zdroj: Stella Potápěčka

Digitální oddíl

Debata ohledně moderních technologií se uskuteční 31. října. Na otázky bude odpovídat koordinátor institutu Petr Macek. Tato akce je primárně určena skautským vedoucím oddílů, ale zkušenosti s určitými nástroji internetu mohou využít nejen skauti. „Budeme řešit online témata, která nejvíce pálí vedoucí a činovníky při běžné činnosti. Podíváme se co kde evidovat, jak si zjednodušit administrativu, jak se dají věci automatizovat a jaké nástroje máme k dispozici,“ zve na přednášku Petr Macek.

Výročí Skautského Institutu

„SI v Olomouci bude slavit 15. listopadu výročí svého založení. Přijďte s námi oslavit vznik na Dolní náměstí, vše potřebné bude uvedeno na Facebooku,“ zve na událost Matěj Richtr. Na akci bude příležitost se seznámit s prostorem a lidmi, kteří za ním stojí.

(U)financuj SI život

Úplnou novinkou bude však série přednášek ohledně financí. „Plánujeme seriál událostí (U)financuj SI život, který by měl zpracovávat vše co, se týče financí, od hypoték, investic po běžné nakládání s penězi. Přednášky povede Dagmar Vilémová,“ představuje akci Matěj. Semináře jsou určeny mladým lidem, kteří se ze studentského života přesouvají do života dospělých a neví si rady například s daněmi, nebo se chtějí vzdělat v základní finanční gramotnosti.

Fotografie z akce Stážistou v OSN. Zdroj: archiv SI Olomouc

Cestopisy

Dalším oblíbeným formátem jsou cestopisy. Člověk, který strávil nějaký čas v cizí zemi, ukazuje fotky a povídá o životě místních, někdy je připravena i ochutnávka domácích pokrmů. Poslední cestopis byl o Mongolsku s Jaroslavem Vracovským. „Momentálně chystáme Nový Zéland. Jedna naše členka se v současné době nachází v této zemi. Ohledně cestovatelským přednášek budeme spolupracovat i s Jedním světem, který u nás bude pořádat události,“ říká Matěj.

Sportem ke zdraví

Každé úterý se v institutu můžete přihlásit na lekce Jóguj s Hanuš. Na těchto lekcích se budou střídat dva druhy jógy, tak aby si každý našel způsob cvičení, který mu vyhovuje. Power jóga je zaměřena na posilování, sílu a překonávání svých fyzických hranic. Jemná jóga bude zaměřena na protahování, dýchání a relaxaci.

Swap

„Další tradiční akcí SI je swap oblečení. Na swap může přijít kdokoliv, rozložíme tady oblečení, které lidé mohou vyměnit nebo darovat, návštěvníci si zdarma můžou cokoliv odnést,“ vysvětluje Matěj. „Podobnou akci jsme prováděli i s rostlinami, kde lidé mohli vyměnit řízky květin, nebo swap knih,“ dodává Matěj.

Vánoční koncert. Zdroj: archiv SI Olomouc

Výstavy

Dále se v SI pořádají i výstavy všeho druhu od umění až po vzdělávací panely. „Momentálně máme na zdech výstavu o Staré vodě u Libavé. Jedná se o bývalý vojenský prostor, který si skauti vzali pod křídla, renovují ho a rekonstruují kostel,“ říká Matěj.

„Všechny akce, které Skautský institut pořádá, zveřejňujeme na našem Facebooku. Užitečné informace najdete na našich webových stránkách,“ zakončuje pozvánku Matěj.

Sdílet

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *