Modrá řeka. Zdroj: theelephangelist.cz

Jednáme s vládou Konga, aby Save Elephants dostala do správy rezervaci Tsoulou, říká Arthur F. Sniegon

V Olomouci v Pevnosti poznání proběhlo v pátek promítání dokumentárního filmu The Elephanghelist. Na olomouckou premiéru dorazila i hlavní postava filmu a zakladatel organizace Save Elephants Arthur F. Sniegon a jeho tým včetně producenta Lukáše Hodise, který přišel s nápadem vytvořit tento dokument.

Arthur absolvoval několik cest do Afriky. Přímý střet s pytláctvím v něm však probudil touhu ochránit slony a postarat se o to, aby nedocházelo k velkému úbytku těchto tvorů. „Na území střední Afriky žije jak slon savanový tak i nově uznaný slon pralesní, který je kriticky ohrožený, a jeho úbytek je o dost větší než u slona savanového. Řídíme se na základě výzkumu z roku 2002 až 2012, který odhalil, že populace klesla o 62% a areálové rozšíření o 30%. Úbytek u obou slonů je rychlý a velmi strmě klesající,“ říká hlavní protagonista filmu Arthur F. Sniegon.

Promítání probíhalo v Pevnosti poznání, muzeu a vědeckém centru pod správou Univerzity Palackého v Olomouci. Před začátkem promítání, v rámci přivítání hostů, ředitelství Pevnosti nabídlo spolupráci s týmem Save Elephants, a to především v oblasti výzkumu.

Kongo má totiž velice ojedinělý a zachovalý ekosystém a pralesy. Kromě záchrany slonů chce organizace prohlubovat poznání a ochranu dalších živočichů, rostlin, krajin i celkových ekosystémů. „Podnikáme aktivity ve snaze zachránit ojedinělé ekosystémy. Jedna z našich současných aktivit je ochrana velice vzácné řeky před plevelovitou rostlinou vodní hyacint,“ říká Arthur F. Sniegon.

Následně moderátor všechny přivítal a vysvětlil název filmu The Elephanghelist. Jméno je odvozeno od slova evangelista, které pochází z biblické mytologie. Evangelista plní poselství ochránce lidu. Stejně tak tvůrci tohoto filmu v čele s Arthurem jsou ochránci slonů a jiných zvířat v Africe.

Jednou z hlavních aktivit je rozkrývání sítě pytláků, a to především pomocí fotopastí. To ale zdaleka není všechno. Arthur si uvědomuje, že není cílem jen přistihnout pytláky při činu a zatknout je. Problém je daleko hlubší. Spousta domorodců se nachází v nevyhnutelné situaci a nemá jiné východisko jak uživit sebe a své rodiny. Save Elephants hledá řešení, jak domorodcům dát možnost vydělat peníze jiným způsobem. Také plánují založit farmu s užitkovými zvířaty, aby lidé nemuseli lovit vzácná zvířata jako gorily, šimpanze a slony.

Film se odehrává v Kongu v chráněném území Tsoulou. Tato přírodní rezervace je ve správě státu Kongo, ve skutečnosti se však o toto území vláda nestará adekvátním způsobem. Organizace Save Elephants v čele s Arthurem se to snaží změnit.

Potřebujeme, aby nás konžská vláda uznala jako svého partnera

Save Elephants nyní usiluje o převzetí správy nad chráněným územím Tsoulou od konžské vlády do svých rukou. Zároveň by získání Tsoulou znamenalo, že by mohl vzniknout větší výzkum živočichů a prohloubení ochrany zvířat. „Jednáme jak s konžskou vládou, tak zároveň s našimi partnery. Musíme představit náš zájem, úsilí a cíl. Budujeme zázemí, abychom měli lidskou i finanční sílu. Potřebujeme, aby nás konžská vláda uznala jako svého partnera a dlouhodobě se domluvíme na spolupráci, kdy hlavní zodpovědnost bude na nás a konžská vláda, konkrétně ministerstvo, by plnilo kontrolní funkci. V Africe to funguje tak, že externí smlouva umožní organizaci, tedy nám, provádět veškeré výzkumy a aktivity v rezervaci, samozřejmě pod dohledem Konga,“ vysvětluje Arthur F. Siegon.

Po skončení filmu začala diskuze s obecenstvem. Padaly nejrůznější dotazy, autoři zmiňovali veselé historky, které je potkaly při cestování po Kongu. Hosty zajímaly způsoby, jak pomoci slonům a domorodcům a jaké jsou možnosti pro zlepšení situace v Kongu.

Debaty se účastnil celý tým, který měl film na svědomí. Jedna z prvních otázek z publika mířená směrem k Arthurovi Sniegonovi byla, jak se vůbec dostal ke studiu slonů v Africe a co byla jeho první motivace. Arthur odvětil, že se při první cestě do Afriky zamiloval do africké krajiny a zároveň do jedné Afričanky, což ho ještě více motivovalo k tomu, aby se tam vracel. Ve filmu zmiňuje, že když na zemi viděl více sloních kostí, než živých slonů, zasáhlo ho to natolik, že to nemohl nechat být.

Dále se slova ujal i produkční tým, režisér Jakub Chlouba, producenti Lukáš Hodis a David Alexa a kameraman Radek Kariko. Ti se podělili o zážitky ze zákulisí natáčení. Zmínili například, že měli obavy o bezpečnost, že je například někdo okrade nebo unese, ale naopak se setkali s naprosto přátelským prostředím. Jejich největší obava o život však byla při dopravě. Popisovali, že na cestách neexistují pravidla silničního provozu. Lidé jezdí velmi rychle, nebo dokonce v protisměru.

Tým filmu The Elephangelist. Zdroj: Veronika Bělešová

V rámci této besedy byly na místě k zakoupení fotografie z natáčení nebo fotografie slonů a krásných výhledů na krajinu Konga. Koupí těchto propagačních materiálů lze podpořit boj proti pytláctví a organizaci Save Elephants.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *