Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Nadační fond Pink Bubble plní mladým onkologickým pacientům jejich přání

Nadační fond Pink Bubble plní mladým onkologickým pacientům přání a zprostředkovává zážitky. Hledá a vytváří zábavné činnosti, které jim během léčby a rekonvalescence poskytují odlehčení, podporují jejich naději a optimismus a přinášejí do života radost, dobrou atmosféru a štěstí.

Ke všem příjemcům naší pomoci přistupujeme individuálně, abychom jim pomohli s tím, co právě potřebují nejvíce. Snažíme se jim plnit jejich osobní přání a také jim zprostředkovávat zážitky, protože právě momenty štěstí a radosti jsou pro děti a dospívající, kterým do života zasáhlo těžké onemocnění, moc důležité,” říká Denisa Vítková. Pink Bubble hledá a vymýšlí aktivity, které v době léčby a rekonvalescence umožňují mladým pacientům rozptýlení, posilují jejich naději a optimismus a vnášejí jim do života smích, dobrou náladu a štěstí.

Organizace tak například pomohla splnit přání Anežce, která v předvečer své plnoletosti zažila „beauty day”, který zahrnoval líčení, česání, zkoušení oblečení, fotografování a divadlo. „Loni v létě jsme již počtvrté pro starší klienty zorganizovali týdenní plavbu plnou zážitků na více než stoletém korábu na moři v Holandsku,” představuje zážitky pro onkologické pacienty Denisa. „Na přelomu zimy a jara jsme zorganizovali ozdravný pobyt pro naše Bublinky, jak našim svěřencům říkáme, na horách,” dodává.

Organizace onkologické pacienty podporuje ve vzdělání, nákupu pomůcek a organizování dalších aktivit

Slečny a mladé muže nadační fond podporuje při studiu v nemocnici i v domácí léčbě, zprostředkovává jim rekvalifikační kurzy, školení nebo brigády a poskytuje jim cílenou pomoc, aby se po ukončení léčby mohli postavit na vlastní nohy a naplno vykročit do nové životní etapy. „Bublinkám přispíváme ale také na zdravotnické, rehabilitační či pohybové pomůcky a služby, díky nimž je proces léčby kratší, příjemnější a život po jejím ukončení snazší,” komentuje Vítková.

V průběhu posledního roku Pink Bubble znovuotevřel terapeutickou zahradu a hřiště ve Fakultní nemocnici v Praze – Motole, která byla postavená v roce 2014. „Ve spolupráci s lékaři této nemocnice a hercem panem Petrem Nárožným jsme podpořili také projekt Easy MRI, který pacientům usnadňuje zobrazovací vyšetření na magnetické rezonanci,” říká Denisa Vítková. Nadační fond také vydal knížku „Jak to zvládnout v nemocnici“, jejímiž autory jsou malí onkologičtí pacienti a kterou svými postřehy doplnili dospívající klienti.

Podpořit onkologické pacienty může i veřejnost

Organizace má na svém e-shopu dárky, které si mohou lidé koupit a přispět tak do veřejné sbírky Nadačního fondu Pink Bubble. Další možností jak pomoct, je zaslání dárcovské SMS. Lidé také mohou přispět na různé projekty nadace, například ozdravné pobyty či splnit přání konkrétním  klientům, nebo nakoupit přes Givt.

Pink Bubble založila v roce 2012 modelka Martina Šmuková

Za jedenáct let Nadační fond pomohl již stovkám dětí, dospívajícím a mladým dospělým, jimž rozdělila téměř 29 milionů korun a splnila přání v hodnotě více než jedenácti milionů korun. U zrodu Pink Bubble stála v roce 2012 modelka Martina Šmuková společně s Renátou Výbornou. Potkaly se při práci v nadaci zaměřené na malé děti, to je později inspirovalo k pomoci náctiletým a mladým dospělým lidem, kteří se potýkají s léčbou či následky onkologického onemocnění. „V době, kdy naše Růžová bublina vznikala, se na tuto cílovou skupinu trochu zapomínalo, takže ta volba prý byla jasná. Mladí pacienti řeší trochu jiné starosti než malé děti, ale i oni potřebují v těžkých chvílích podporu,” říká Vítková. „Snažíme se jim období dospívání ulehčit, aby je i navzdory nemoci prožili co nejšťastněji a dokázali se co nejdříve postavit zpátky na vlastní nohy,” dodává.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *