Člověk s bílou holí ztratí anonymitu. Ať chceš nebo ne, jsi středem pozornosti, říká Šarlota Hambergerová

Šarlota Hambergerová je ředitelkou neziskové organizace Spolu s vámi a pracuje i jako specialistka marketingu a komunikace ve Společnosti pro ranou péči, která pomáhá dětem s handicapem po celém Česku více než 30 let. V epizodě rozebíráme například situaci rodičů dětí s postižením nebo proč mezi Šarlotiny koníčky patří jízda na motorce.

Podcast si můžete poslechnout v sestříhané verzi na Spotify.

Důvodů, proč jsou nevidomí nezaměstnaní, je spousta. Někdy mohou mít kvalifikaci nebo vzdělání na pozici, na kterou se hlásí, ale ze strany zaměstnavatelů panují velké předsudky. Jak zaměstnanec zvládne cestu do práce? Jak bude pracovat s našimi podnikovými systémy? Spousta věcí je ale dnes už přístupná. Já jsem schopná číst maily, věci na internetu, většinu věcí zvládám jako obyčejný člověk. Jiným problémem je to, že se někteří učí v nevhodných oborech. Znám skvělé sociální pracovníky. Ale nepracují v sociálních službách. Jsou totiž často poskytovány v terénu a jedním z hlavních požadavků je řidičský průkaz. Jindy chybí houževnatost. Někdy se lidé nechtějí učit nic jiného, mají pocit, že už ví, co a jak. 

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *