Ilustrační obrázek. Zdroj: Pexels.com

Českem bude jezdit unikátní sanitka, která splní poslední přání lidem na sklonku života

Nezisková organizace DLI Help – Sanitka přání odstartovala v Nymburku jedinečný projekt, který si klade za cíl pomocí speciálně vybavené sanitky, týmu zdravotníků a řidičů plnit přání lidem, kteří se kvůli těžké nemoci stali imobilními. Přečtěte si, která událost byla impulsem pro založení projektu, kde všude bude Sanitka přání fungovat a jak je projekt financován.

Zakladatelé české Sanitky přání Libor Poslušný a Daniel Karták se za účelem získání potřebného know-how vydali v listopadu na stáž, kde je provozovatelé nizozemského projektu zasvětili do jeho fungování. Daniel Karták, spoluautor české Sanitky přání říká, že „smyslem je poskytnout imobilnímu pacientovi v terminálním stadiu nemoci možnost rozloučit se s lidmi nebo místem, které se pro něj stalo kvůli nemoci nedostupné.“ Česká Sanitka přání odstartuje v únoru ve městě Nymburk a své služby bude zájemcům nabízet zcela bezplatně.

Nizozemská sanitka přání. Zdroj: Czech Rescuers

Daniel Karták vysvětluje, že mezi přání, která projekt dokáže klientům s vážnou nemocí splnit, patří například návštěva ZOO, účast na společenské události, jako je například koncert či sportovní utkání, nebo návštěva milovaného člověka. Projekt je určen těm, kteří mají kvůli těžké nemoci omezenou mobilitu a sami si svá poslední přání splnit nedokáží.

Týden v Čechách, týden na Moravě

O dané přání může zažádat přímo nemocný člověk nebo někdo jemu blízký za pomoci formuláře na webových stránkách projektu. Formulář se momentálně připravuje.

Doprava bude zajištěna pomocí speciálně vybaveného zdravotnického vozidla, které zakladatelé projektu společně s jeho partnery koupili v Nizozemsku. Ve vozidle bude přítomný klient, zdravotník a řidič záchranář. Klient si s sebou může vzít i osobní doprovod. Samotná sanitka bude parkovat týden v Nymburce a týden v Brně. „Jsme připraveni týden plnit přání zájemců v Čechách a týden na Moravě,“ říká Daniel Karták.

Finance na projekt budou proudit prostřednictvím darů a příspěvků od obchodních partnerů, dobrovolníků a dalších dárců v podobě soukromých osob, firem, větších společností a státní správy ve formě dotací. Jedná se o neziskový projekt, který své služby bude poskytovat klientům zcela zdarma.

Počátky z Nizozemí

V roce 2007 řidič sanitky Kees Veldboer vezl sanitkou v Rotterdamu bývalého námořníka, pana Stefanuta. Pan Stefanut si nesmírně přál ještě jednou plout na lodi, k čemuž Kees nakonec svolil a plavbu pacientovi v terminálním stádiu nemoci umožnil. Následně vznikl v Nizozemsku projekt Stichting Ambulance Wens jako doplněk péče o imobilní pacienty, který plní poslední přání pacientů na sklonku života. Projekt je realizován za pomoci dobrovolníků a vlastní sanitky.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *