Vánoční oběd pro lidi bez domova 2019 (zdroj: Komunita Sant’Egidio)

Jak slaví Vánoce osamělí a lidé bez domova? Pro mnohé z nich je to vzpomínka na doby, kdy ještě měli domov

Slavíme Vánoce v teple s rodinou či přáteli u štědrovečerní hostiny a s hromadou dárků pod stromečkem. Ne každý má ale takové štěstí, aby sváteční dny prožil obklopen těmi nejbližšími. Jak Vánoce slaví opuštění senioři nebo lidé bez domova či rodinného zázemí?

Středisko SOS každoročně pořádá projekt Vánoce pro osamělé, v jehož rámci o Vánocích dobrovolníci navštěvují osamělé seniory v domovech. „Dárci přinášejí do obou olomouckých provozoven Střediska SOS potraviny a dárky, které potěší osamělé a nemohoucí seniory,“ říká Iveta Věrná z výboru spolku Střediska SOS. V polovině prosince probíhá chystání balíčků a pracovníci i dobrovolníci poté navštěvují seniory v domovech i domácnostech. „Potěšíme je balíčkem trvanlivých potravin, hygienických potřeb, vitamínů i drobností. Například v domově seniorů na Zikově je budou rozdávat naši dobrovolníci, mladí hudebníci za zpěvu koled ve spolupráci s vedením domova,“ přibližuje Věrná.

Kromě toho pořádají dobrovolníci ze Střediska SOS také štědrovečerní večeři pro třicet až čtyřicet účastníků. „Na Štědrý den zveme osamělé a bez vlastního rodinného zázemí do restaurace Fontána ve Smetanových sadech. Zpívají se koledy a setkání se vždy účastní i duchovní, který připomene přítomným smysl a význam Vánoc,“ představuje průběh večeře Iveta Věrná.

Co pro lidi bez domova znamenají Vánoce?

Nadační fond Agora 7 pořádá štědrovečerní večeři pro lidi bez domova v Azylovém domě v Tusarově ulici v Praze. „Pro mnohé z nich je to vzpomínka na Vánoce z dob, kdy ještě měli domov. Dají si řízek s bramborovým salátem a cukroví, podívají se na pohádku v televizi a dostanou od nás malý dárek,“ říká Jitka Modlitbová, ředitelka Azylového domu v Tusarově ulici.

Vánoční oběd pro lidi bez domova 2019 (zdroj: Komunita Sant’Egidio)

Komunita Sant’Egidio pořádá vánoční oběd pro chudé. Především pro lidi bez domova, ale také pro seniory z domovů důchodců nebo pro romské rodiny. „Na vánočním obědě z nich čiší radost a pokoj. Je to jedna z mála chvil, kdy se cítí být lidmi s jistou hodnotou,“ popisuje Heřman Šnevajs z komunity Sant’Egidio. Vánoční oběd zhruba pro sto lidí zahrnuje polévku, řízek s bramborovým salátem, cukroví a dárek. „Zpíváme koledy, povídáme si a užíváme si přítomnost. Pro nás je vánoční oběd vrcholem našeho vztahu s chudými,“ dodává Heřman Šnevajs.

Zápisy z kroniky na vánočním obědě, zdroj: Heřman Šnevajs

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *