Ilustrační obrázek (zdroj: archiv Nadace LA VIDA LOCA)

Každé dítě má právo znát svůj příběh. Život v kufříku pomáhá předcházet negativním dopadům na psychiku

Jejich život není jednoduchý. Mohou se cítit nechtění, plní pochybností o nich samotných a o tom, zda je vůbec dobře, že jsou na světě. Řeč je o dětech, které jsou hned po narození z různých důvodů odloženy v porodnicích a ocitají se tak v náhradní rodinné péči. Právě pro ně připravil Nadační fond LA VIDA LOCA projekt Život v kufříku. 

Až 500 dětí každoročně opouští porodnici bez své biologické matky. Právě tyto děti bývají ochuzeny o cenné vzpomínky na začátek jejich života a na cestu, kterou musely podniknout, než se dostaly do péče svých pěstounských nebo adoptivních rodin. Role vzpomínek na začátek jejich života je klíčová zejména v období hledání vlastní identity.

Pro každého z nás jsou vzpomínky určitou kotvou. Pomáhají nám pochopit kým jsme a kam směřujeme

Děti jsou velmi zvídavé a během dospívání mohou mít plnou hlavu dotazů na rané období jejich života. Ne každý však vyrůstá ve své původní rodině, kde by odpovědět na zvídavé dětské dotazy bylo jednoduché. S nápadem na uchování cenných vzpomínek a prvních momentů z života dětí, které byly po porodu odloženy, přichází projekt Nadačního fondu LA VIDA LOCAŽivot v kufříku.

Projekt podporuje zdravé budování identity u dětí v náhradních rodinách nebo rodinách vyloučených z hlavního společenského proudu. „Každé dítě má právo znát svůj příběh“ je motto, kterým se řídí celý projekt. Věří, že každý z nás, ať už měl start do života jakýkoli, má právo vědět odkud pochází a jaká byla jeho cesta. Pocit rodinné sounáležitosti hraje u odložených dětí významnou roli a je třeba ho upevňovat, aby se dítě cítilo milované a chtěné. A stejně tak je důležité, aby dítěti nebyly zatajeny informace o tom, jak přišlo na svět.

Život v kufříku (zdroj: archiv Nadace LA VIDA LOCA)

,,Pro každého z nás jsou vzpomínky určitou kotvou. Pomáhají nám pochopit kým jsme a kam jdeme. Pokud se dítě nemá o co opřít, nemá dostatek informací a tom, kde se narodilo, kým bylo, kdo byli jeho rodiče a proč ho odložili, má tento fakt velmi negativní dopad na jeho duševní zdraví. Vzpomínky, vztahy s naším okolím a zkušenosti formují náš vývoj,‘‘ říká Karolína Kapitánová, provozní a projektová ředitelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA.

Jak uvádí dětská klinická psycholožka Hana Jahnová, potřeba znát odpovědi na své otázky je jednou ze základních potřeb zdravého duševního vývoje dětí. Samozřejmě by se k takovým informacím mělo přistupovat citlivě, zejména když se jedná o dítě, které nevyrůstá se svými biologickými rodiči. ,,Zdravá identita dětí může do budoucna předejít výskytu negativních jevů a pozitivně ovlivnit vývoj každého dítěte, ale i fungování celé společnosti. Neuchování vzpomínek přináší riziko informační propasti, pocitu nemilování, nechtění, který může dítě v průběhu života ovlivňovat,‘‘ dodává Kapitánová.

Život v kufříku (zdroj: archiv Nadace LA VIDA LOCA)

Projekt Život v kufříku od roku 2015 postupně zapojuje porodnice z celé České republiky a spolu se zdravotníky plní dětem kufříky předměty, které jsou upomínkou na dobu jejich raného života. Kufřík mají připravený pro každé odložené miminko.

,,Kufřík obsahuje originální památníček, který byl připraven naším nadačním fondem a citlivě pracuje s tématy rodiny. Zároveň zachycuje všechny důležité momenty a informace o děťátku, jako jsou váha a míry při narození, informace o aktuálním dění ve světě, první fotky, otisky ručiček a nožiček a další momenty. V kufříku na dítě čeká také fotoalbum, vlastní lahvička na mléko, dudlík a ručně vyrobená hračka, svetřík, ponožky a čepička. Všechny předměty vyrábějí dobrovolníci všech věkových kategorií a profesí,‘‘ upřesňuje ředitelka nadačního fondu.

Život v kufříku tímto dětem dává vědět, že i ony byly milovány, s láskou chovány sestřičkami, opečovávány lékaři, že jim babičky v domovech pro seniory ručně vyrobily hračky a myslely na ně. Projekt se neustále rozrůstá a vylepšuje obsah kufříků i svých programů. Více informací o projektu a tom, jak mu můžete přispět, naleznete na jeho webových stránkách.

Sdílet

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *