Ilustrační obrázek (zdroj: unsplash.com)

Poporodní psychóza: závažný psychický stav, který může vést až k hospitalizaci v psychiatrické léčebně

V těle ženy se po porodu odehrává velká spousta změn. Tohle období proto může být náročné jak po fyzické, tak psychické stránce. Extrémní výkyvy nálad, poruchy soustředění, halucinace a výpadky paměti. To jsou příklady projevů závažného psychického stavu zvaného poporodní psychóza. Ta je sice poměrně vzácná, ale patří mezi nejzávažnější stavy, které matku po porodu mohou potkat.

Poporodní psychóza se vyskytuje zhruba u 1 až 2 žen z 1000. Častěji se objevuje u žen, které se již dříve léčily s psychickými obtížemi, jako jsou deprese nebo bipolární afektivní porucha. Nicméně, objevit se může i u těch, které s duševním zdravím problém neměly. V rozvoji psychózy hraje roli více faktorů. Na vině mohou být jak dramatické hormonální změny způsobené porodem, tak genetické předpoklady.

Ilustrační obrázek (zdroj: unsplash.com)

,,Období po porodu je velmi křehké. Maminky mohou překvapit nejrůznější pocity, o kterých by si ani nemyslely, že mohou v mateřství přijít. Až 80 % žen může po porodu zažívat přechodné zhoršení nálady, pocity smutku, viny, nebo strachu. Tyto obtíže obvykle do 14 dní vymizí. Pokud přetrvávají déle a prohlubují se, může se jednat o závažnější obtíže a je vhodné vyhledat pomoc. Mezi nejzávažnější psychické obtíže po porodu patří právě poporodní psychóza,“ říká Veronika Šišmová, členka výboru neziskové organizace Úsměv mámy.

Organizace Úsměv mámy podporuje ženy, kterým do života vstoupily psychické obtíže v těhotenství nebo v období po porodu a zprostředkovává výpovědi žen, kterých se potíže dotkly. Věnuje se osvětovým aktivitám, organizuje svépomocné podpůrné skupiny v různých městech a snaží se vyjednávat o lepší systémové péči.

Jaké jsou příznaky poporodní psychózy?

Mezi příznaky řadíme bludy a podivné představy, halucinace, pocity silného vzrušení, hyperaktivitu, sníženou potřebu spánku nebo neschopnost spát, paranoiu, prudké změny nálad a potíže při komunikaci. Matka ztrácí kontakt s realitou a ztrácí schopnost pečovat o své dítě. V souvislosti s poporodní psychózou můžeme hovořit i o takzvaném Capgrasově příznaku, kdy je matka přesvědčená, že jí bylo vlastní dítě vyměněno za cizí, které je podobné tomu jejímu.

Ilustrační obrázek (zdroj: unsplash.com)

Ač je tenhle stav nesmírně náročný, dá se léčit. ,,Je velmi důležitá všímavost a pomoc okolí. Pokud blízcí zjistí, že se žena chová neobvykle, je silně zmatená, nemá potřebu spánku, má slyšiny či vidiny, je potřeba jednat rychle. Kontaktovat krizovou linku, odvézt ženu do nejbližšího krizového centra, případně zavolat záchrannou službu,“ zdůrazňuje Šišmová.

Léčba se často neobejde bez podávání psychofarmak a bývá nutný i pobyt v nemocnici. Ženy se po uzdravení opět vrací k normálnímu fungování, je však nutné nepodceňovat vážnost situace a problém začít řešit včas. Stejně tak důležitá je i podpora rodiny a blízkých, kteří by postižené měli poskytnout patřičnou oporu.

Matku mohou potkat i jiné psychické obtíže

Po porodu se matka může setkat i s jinými, méně závažnými psychickými komplikacemi. O těch je však také nutné otevřeně mluvit a nepodceňovat je. Mnoho žen se v těhotenství nebo během prvního roku po porodu setká s psychickými obtížemi úzkostného nebo depresivního charakteru. Známe je například jako poporodní depresi, nebo poporodní úzkost.

Více informací o těžkostech souvisejících s těhotenstvím a mateřstvím a o případné pomoci, se dočtete na webových stránkách neziskové organizace Úsměv mámy.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *