Ilustrační obrázek (zdroj: Pixabay.com)

Hustopečský hospic vrátil přes 500 tisíc Nadaci Agrofert. Od lidí díky tomu vybrali skoro pět milionů

Nezisková organizace Girasole vrátila finanční dar Nadaci Agrofert, ve které je Andrej Babiš předsedou správní rady. Domácí hospic nechce být součástí jeho prezidentské kampaně. Neziskovka však založila sbírku na Darujme.cz, kam lidé solidárně přispěli už přes čtyři miliony korun.

Domácí hospic Girasole, který se věnuje péči o nemocné a umírající pacienty, vrátil peněžní dar v hodnotě 300 tisíc korun Nadaci Agrofert. Nezisková organizace své rozhodnutí zdůvodnila tím, že nechtějí být součástí prezidentské kampaně Andreje Babiše. „Bohužel ve stínu událostí posledních dní se domníváme, že přijetím tohoto daru bychom se stali součástí něčeho, čeho v žádném případě součástí být nechceme. Činnost této nadace byla přímo spojena se současnou předvolební kampaní a s osobou jednoho z kandidátů, který poskytování darů a podpory své nadace využívá v předvolební rétorice,“ vyjádřil se hospic na svém Facebooku.

Zástupci Girasole uvedli, že jim částka bude chybět, ale morální hodnota je pro ně silnější. Založili proto sbírku na Darujme.cz, kam podporovatelé hospice přispěli už skoro pět milionů korun. Po dalších reakcích veřejnosti a Nadace Agrofert se Hospic Girasole rozhodl vrátit i částku 250 tisíc korun z roku 2016. „Je nám to samozřejmě líto a žádný další dar vymáhat nebudeme. Pouze nám přijde zvláštní, že jeden dar přijmou a druhý ne. Pochopitelně jsme pana ředitele Girasolu nevyzvali, aby ten další dar vracel. Napsali jsme na Facebook, že to dáváme ke zvážení,“ komentuje vývoj situace ředitelka Nadace Agrofert Zuzana Tornikidis.

Hospicový grant vyhlašujeme pravidelně. Vidíme v tom potřebu lidí, kteří pomoc potřebují. Grant jsme založili, protože je potřeba platit zdravotnický personál, sestřičky a podobně. Organizace vybíráme na základě toho, jaké poskytuje služby, jaké má náklady a výdaje. Jak se zachovají v takové vyhrocené situaci dopředu nemůžeme odhadnout,“ dodává.

Andrej Babiš je předsedou správní rady Nadace Agrofert od jejího založení v roce 2011. Do rozpočtu nadace zasílá od roku 2013 svůj poslanecký plat, který slouží pro nadační účely.

Girasole nejsou jediní. Člověk v tísni odmítl finanční dar Jaromíra Nohavici

V březnu minulého roku došlo k podobné situaci. Nezisková organizace Člověk v tísni odmítla výtěžek z koncertu Jaromíra Nohavici, který měl putovat na konto zřízené na pomoc Ukrajině. Organizace nechtěla být spojená s Nohavicovým oceněním, které mu udělil Vladimír Putin. Hudebník od ruského prezidenta v roce 2018 dostal Puškinovu medaili, která oceňuje přínos osobnosti v kulturní, hudební či literární oblasti. Nohavica si po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu ocenění nechal se slovy, že jej dostal za písně a ne za válčení. Organizace si nepřála být s darem asociovaná.

Vyjádření Člověka v tísni z 9. března 2022, zdroj: Twitter Člověka v tísni

Vyjádření Člověka v tísni z 9. března 2022, zdroj: Twitter Člověka v tísni

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *