Ilustrační obrázek. Zdroj: freepik.com

V Olomouci vzniká projekt Otevřeme zahradu pro klienty hospice. Má dopřát lidem na konci života chvíle odpočinku v přírodě

Hejtman Olomouckého kraje, Josef Suchánek, slavil v lednu šedesáté narozeniny. Dárky od svých přátel nechtěl, místo toho je vyzval k tomu, aby věnovali libovolnou částku obsahující číslici šest na dobročinný účel. Na oslavě jubilea se podařilo vybrat skoro 130 tisíc korun. Suchánek na sociální síti poté zveřejnil příspěvek s informací, že veškeré vybrané finance poputují na projekt Otevřeme zahradu pro klienty Hospice na Svatém Kopečku u Olomouce. O čem nový projekt Dobrého místa pro život a hospice je?

Organizační tým projektu Otevřeme zahradu chce vytvořit ze zarostlého pozemku pod hospicem místo relaxace a odpočinku. Věra Zukalová, předsedkyně Dobrého místa pro život, které za projektem stojí, říká, že se zpočátku domnívala, že jedinou filozofií bude odtabuizovat téma umírání a dopřát lidem na konci života stromy a kvetoucí rostliny. „Projekt se ale začal rozvíjet tak, že má daleko větší přesah. Jde o celkové zkultivování místa na Svatém Kopečku pod bazilikou. Naším společným snem je zahrada se samoobslužnou kavárnou pro klienty a jejich blízké, oáza klidu a odpočinku v nelehkých chvílích, přístupná v určitém čase i širší veřejnosti. Využít zahradu by mělo být možné například i ke kulturním setkáním,“ říká Zukalová.

V realizačním kolektivu zahrady je kromě Věry Zukalové například i architekt zahrady Petr Mičola a architekt bezobslužné kavárny Miroslav Pospíšil. Oba architekti pracují bez nároku na odměnu.

Odcházení ze života se týká každého z nás

V současné době je projekt na úplném začátku. Zahrada má více než tři tisíce metrů čtverečných a prošla odstraněním náletových dřevin a plevele nebo starých betonových sloupů. Věra Zukalová uvádí, že aktuálně jsou ve fázi, kdy zajistili potřebné vyměření geodetem, dendrologický průzkum a navazující studii zeleně.

„Jsme ve fázi, kdy jsme si schválili, jakou cestou chceme jít a prokonzultovali ji se zástupci města a odborem památkové péče. Nyní potřebujeme koncepci profesionálně vizualizovat a získat finanční prostředky na projektovou dokumentaci zahrady samotné, tak i zahradního objektu, který by měl být prostorem s možností uvařit si kávu a podpořit hospic,“ přibližuje Zukalová.

Autoři projektu na svých facebookových stránkách píší, že chtějí dostat svůj plán mezi všechny obyvatele Olomouce, kteří by jej chtěli podpořit, protože Svatý Kopeček je oblíbeným místem mnoha Olomoučanů. Organizátoři mají už teď naplánovaných několik akcí. Mezi jednu z nich patří Dobrošlap – pochod či cyklojízda z lázní Slatinice až na Svatý kopeček přímo do zahrady hospice. Událost se bude konat 3. června.

Hranice mezi životem za zdí hospice a naším životem je nesmírně tenká

„Stejně jako pro většinu lidí, bylo místo hospice i pro mě tabu. Před pár lety jsem si ale sama prošla náročnou onkologickou léčbou a absolvovala šestnáct chemoterapií. Pokaždé jsem chtěla odvézt do přírody, do klidu a energie lesa. Proto mi přišlo nesmírně líto, že stejnou potřebu nemůžeme naplnit i lidem v hospici na Sv. Kopečku, odpovídá předsedkyně Dobrého místa pro život na otázku, co ji přesvědčilo, že má projekt smysl.

Řekla jsem si, že když se náš národ dokázal, vlastně dokonce dvakrát, složit na stavbu Národního divadla, určitě zvládnou Olomoučané dopřát chvíle odpočinku v zahradě lidem na konci života. Ona ta hranice našeho života, kdy spěcháme a nemáme čas se zastavit a tím životem za zdí hospice, kde lidé tráví poslední chvíle svého života a mají úplně jiné hodnoty, je nesmírně tenká a týká se každého z nás,“ dodává Zukalová na závěr.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *