Ilustrační obrázek (zdroj: pexels.com)

V čem spočívá JINAKOST? Přijďte oslavit mezinárodní den Aspergerova syndromu

Mezinárodní den Aspergerova syndromu připadá na 18. února. Nezisková organizace Za sklem pořádá k tomuto dni osvětovou akci, která má za cíl lidem autenticky přiblížit život lidí s poruchou autistického spektra. Ve Zlíně, Olomouci, Brně a Praze se tak lidé mohou těšit na zajímavé aktivity.

Nezisková organizace Za sklem pořádá osvětovou akci k příležitosti mezinárodního dne Aspergerova syndromu. Tento den se pojí s příběhem dívky s Aspergerovým syndromem, která se rozhodla odejít ze světa nepochopení. „Cílem akce je přiblížit široké odborné i laické veřejnosti prostřednictvím autentických zážitků autorky s Aspergerovým syndromem specifika každodenního života lidí na spektru autismu. V čem spočívá „JINAKOST“, jak jí a jim můžeme více porozumět. Ukázat, že lidé na spektru autismu jsou a mohou být plnohodnotnými členy společnosti. Inspirovat majoritní společnost k efektivnímu způsobu pomoci a podpory lidem s autismem a jejich rodinám,“ uvádí předsedkyně organizace Marta Pečeňová.

Akce se bude konat v sobotu 18. února ve Zlíně, Olomouci, Brně a Praze. Program se mírně různí dle místa konání, ale společnými aktivitami jsou přednášky a debaty na téma autismu a čtení z knihy „Neříkej autista, to se nehodí: Z deníku Zrzavé holky“ Natálie Ficencové, mladé autorky na spektru autismu. Čtení v knihovnách s obdobným programem se v sobotu uskuteční ve spolupráci brněnské pobočky Za sklem o. s. a Moravské zemské knihovny, pobočky Za sklem o. s. – OLOMOUC s knihovnou Zbrojnice Univerzity Palackého a zlínské pobočky Za sklem o. s. v Krajské knihovně Františka Bartoše a v Městské knihovně v Praze.

Ukázka z knihy „Neříkej autista, to se nehodí: Z deníku Zrzavé holky“, zdroj: Za sklem o.s.

Neziskovka Za sklem pomáhá lidem s poruchou autistického spektra se začleněním do společnosti, ve vzdělávání a v získání práce v běžném prostředí.

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *