Eliška Cvrkalová (Zdroj: HC Kobra Praha Ženy)

Mistrovství světa začíná! Situaci v ženském hokeji popisuje Eliška Cvrkalová

Zítra začíná Mistrovství světa v ledním hokeji žen. Letošní ročník se odehrává v kanadském Bramptonu a české reprezentantky budou ohajovat bronzovou medaili. Loni totiž po boji se Švýcarskem získaly hokejistky historicky první cenný kov. I tak ale současná situace není vůbec ideální. Jak je na tom hokej žen u nás a v zahraničí, a co musí žena udělat proto, aby se stala profesionální hráčkou, se dozvíte v rozhovoru.

HC Kobra Praha podporuje ženský český hokej. Tým žen tohoto klubu je v 1. lize, což je druhá nejvyšší soutěž v Česku. Stejně jako muži, mají i ženy Extraligu a do minulého roku existovala i 2. liga, která však byla zrušena a mnoho ženských týmů nemá kde hrát. Kobry se měly možnost připojit k první lize, po úvaze se rozhodly, že to zkusí. Realizační tým Kober se snaží ženský hokej propagovat a podporovat, protože je velmi obtížné sehnat peníze na pronájem ledové plochy i na zápasy. Více v rozhovoru s útočnicí Eliškou Cvrkalovou, která se hokeji věnuje 11 let.

Dostávají ženy zaplaceno? Dá se hokejem živit?

Ne. Já samozřejmě chodím do práce, školu jsem dodělala dva roky zpátky. V naší zemi se ženám za hokej neplatí, ani v jedné lize. Nedá se tím ani živit, ani přivydělat. Vlastně i jen náklady na hru jsou závislé na příspěvcích, v některých týmech třeba od města. U nás v týmu jsme závislí čistě na našich financích, na tom, co si samy holky zaplatíme a na příspěvcích od sponzorů. Nikdo nedostává zaplaceno, a to ani na reprezentační úrovni. U nás to zkrátka není profesionální sport.

Jak je to v jiných státech? Může být žena profesionální hokejistka?

Troufám si říct, že za oceánem je situace podstatně lepší, ale myslím si, že dobře uživit se tím nedá. Určitě to nejsou částky jako v mužské lize. Myslím, že v USA jsou v hokeji větší peníze. Hlavně spousta žen hraje za univerzitní týmy, ale studentská liga je za mořem něco úplně jiného, je to zkrátka plnohodnotná liga. Obdoba univerzitní ligy u nás neexistuje, v tomto smyslu nemůžeme týmům konkurovat.

HC Kobra Praha Ženy. Zdroj: Mirek Skipp Ťokan

Takže v univerzitní lize může dostávat žena peníze?

Pokud vím, funguje to tak, že dostane stipendium na celé studium. Tím, že je hráčka opravdu dobrá a bude reprezentovat školu, tak jí univerzita promine školné, zaplatí jí ubytování apod. Já sama jsem studovala v Americe rok na střední škole. Tam jsem vlastně začala hrát hokej, ale ne každý dosáhne na univerzitní stipendium, je tam velká konkurence. V našem týmu Kobry většina dívek začala s hokejem ve starším věku a už tyto ambice nemá.

Jak často hrajete? Ať už se jedná o tréninky nebo zápasy.

Letos jsme hlavně kvůli financím měly tréninky jen jednou týdně, a to až od desáté večer. Každý víkend pak zápasy. Někdy jsme však měly i dva zápasy, jeden prvoligový a jeden s děvčaty z druhé ligy, která už ovšem není. Tyto zápasy jdou úplně mimo svaz (ČSLH). Říkáme tomu B liga pod názvem NSŽ (Nadregionální soutěž žen), protože chceme, aby i děvčata ze zrušené ligy mohla stále hrát. Zrušením ligy vypadly tři týmy, holky, co chtěly hrát dál neměly moc možností. Děčín šel s námi do první ligy. Řekla bych, že se tím ten náš český ženský hokej ještě více rozpadl.

Cvrkalová v zápase s Manki Jičín. Zdroj: Jiří Poulíček

Proč je zrušení druhé ligy tak závažné?

Není mi jasné, kam to chce svaz tímto stylem dotáhnout. Týmy z druhé ligy najednou neměly co hrát. Jedná se hlavně o mladé holky, kterým je 15 a už nemůžou hrát s chlapci. Týmy mohly přestoupit do první ligy, ale ta úroveň je jiná, lepší, máte více tréninků a rozdíl někdy i desítek gólů na zápase. Zbylé týmy zůstaly bez jakékoliv soutěže, kterou by svaz zaštitoval. Jakmile je zajišťování financí, ledů, tréninků a zápasů čistě na týmech, jde o to, jestli na to bude možné sehnat peníze, nebo trenéry, či jestli vás někdo pustí na led. Všechno jsme musely zařídit samy, kdyby šla iniciativa od svazu, myslím, že by to pozvedlo hokejovou úroveň.

Jak je to v česku s ligou žen nyní?

Tím, že byla 2. liga minulý rok zrušena, zůstává jen Extra liga a 1. liga. Týmy ze zrušené ligy nyní pokračují jako 1. liga skupina B. Ve skupině první ligy A (druhé nejvyšší soutěže) je nyní společně s námi sedm týmů, v Extralize pouze čtyři týmy. Ve skupině B je také sedm týmů, spíše moravských, s tím že současně i my jako Kobry B s nimi hrajeme soutěž NSŽ, která není zaštítěná svazem.

HC Kobra vs HC Roudnice nad Labem. Zdroj: hckobrazeny.rajče

Jak si ženy vedou na světovém žebříčku ženského hokeje?

Všeobecně ženský ligový hokej má nesrovnatelnou úroveň s reprezentací. Holky v repre hrají prakticky všechny v jiných státech úplně na jiném levelu, úroveň jejich schopností je strašně vysoko. O nás, lokálních hráčkách, se začalo mluvit až v posledních pár letech, do té doby nikdo nevěděl, že vůbec nějaká ženská liga je. Díky úspěchům holek v reprezentaci na světových turnajích se o našem hokeji dozvěděla veřejnost. Ženy jsou v dost nevýhodné pozici, protože si to musely vybojovat, vyhrát medaili, aby se jejich situace začala řešit.

HC Kobra vs HC Roudnice nad Labem. Zdroj: hckobrazeny.rajče

Mistrovství světa v Bramptonu 2023

Jaké má tým na letošním šampionátu předpoklady? Může Česko letos vyhrát?

Na základě toho, že i minulý rok měl reprezentační tým vysokou úroveň, tak letos má o dost více sebevědomí a šance je určitě vysoká. Věřím, že jsou holky schopné uhrát víc a dokázat se posunout na vrchol.

Potkala jste se někdy s hráčkami, které nás budou reprezentovat?

Osobně jsem měla možnost potkat holky na této úrovni maximálně v rámci Akademického mistrovství jako jednotlivec. To funguje taky dost zvláštně, protože žádná česká univerzita nedá dohromady ženský tým. Takže většinou hrají i holky, co někdy studovaly na vysoké škole. Zároveň, je těžké s nimi držet krok, hrají úplně jinou hru, mají vyšší rychlost a je těžké je stíhat. Nedá se to srovnat.

Co říkáte na letošní skupinu A? Našimi soupeři budou Japonsko, Kanada, Švýcarsko a USA.

Jsou to hodně silné týmy. Navzdory tomu si myslím, že máme šanci porazit všechny. Český ženský hokej je dost nevyzpytatelný. I tím, že český tým je celkem nováček, může hodně překvapit a nedá se sledovat jeho předešlá taktika a hra. Pořád jsme vnímaní jako papírově slabší tým. To znamená, že tým za sebou nemá mnoho účastí na světových turnajích a patřičný počet medailí. Můžeme však o to víc zaútočit, když to soupeři nebudou čekat.

Kobry v zápase s Manki Jičín. Zdroj: Jiří Poulíček

Kdo bude nejtěžší soupeř?

Za mě určitě Kanada, menším soupeřem je USA. Na základě minulého zápasu s Amerikou na Olympiádě si myslím, že holky překvapily a dokázaly držet s tímto týmem celou dobu tempo. Všeobecně každým zápasem získáváte zkušenosti a možnost zvládat nové a složitější situace.

Některé hráčky, i sama Mlýnková, která v semifinále v minulém roce přispěla k získání bronzové medaile dvěma góly, hraje za univerzitní tým. To je jediná šance, jak hrát elitní hokej jako žena?

Není to jediná možnost, ale týmů v Čechách i v zahraničí je málo. Některé ženy hrají za muže, ale od určitého věku o ně přestane být zájem. Obvykle okolo 15 let holky přicházejí i k nám do ženského týmu, protože už je trenéři do hry nenasadí.

Většina hráček na letošním šampionátu hraje v Americe, pouze čtyři hráčky jsou z Čech. Proč to tak je?

Nebo také ve Švýcarsku, Finsku a Švédsku. On je to většinou standardní postup. Když chce žena být profesionální hráčka, nebo pokud chce jen hrát pravidelně a hokeji se věnovat, obvykle okolo těch patnácti odchází z Česka především do Ameriky nebo do Kanady. Hledají školy, které jim dají sportovní stipendium a ani tam není jednoduché se dostat.

Kobry v zápase s HC Děčín ženy. Zdroj: Jiří Poulíček

Jak byste zhodnotila MS, které se odehrálo minulý rok, především finálový zápas o bronz? Posunul se tímto český ženský hokej někam? Dalo by se říct, že se jedná o významný progres, možná se teď díky úspěchům začne o hokeji žen více mluvit.

Určitě, ženský hokej nebyl nic, o čem by se mluvilo. Přišlo se na to, že v Česku ženský hokej existuje, a že tady máme dost kvalitních hráček. Bronz minulý rok pomohl na všech frontách. I k nám do týmu přišlo dost nových hráček.

Chtěla byste něco vzkázat ženám v hokeji?

Budu ráda, když se do hokeje dostane více mladých holek. Že se budou věnovat tomu, co je baví, i když to není snadné. Chtěla bych pro ně více příležitostí a možností kde hrát. Budu ráda, když se o ženském hokeji bude mluvit a jednou budou mít třeba lepší situaci, než je teď.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *