Ženství si většina společnosti spojuje s mateřstvím. Co když ale žena děti mít nemůže? Indiánky v Pijavicích

Anna Sedláková a Karolína Krejčová jsou zakladatelkami projektu Indiánky, který se věnuje syndromu polycystických ovarií, hormonální nerovnováze, endometrióze a neplodnosti. V rozhovoru rozebíráme, jak je jejich osobní příběh dovedl až k založení Indiánek, s čím se potýkají neplodné ženy i muži nebo jaký vliv může mít hormonální antikoncepce na ženství.

Stále panuje stereotyp, že ženy musí menstruaci přetrpět. Správně by ale bolet neměla, nebo rozhodně ne tak, že by nám bránila v běžném životě a fungování. I z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že menstruace je něco, co reflektuje uplynulý měsíc, jak probíhal náš život, kolik bylo stresu a jak jsme se o sebe pečovaly. Je tam podle mě zohledněné i to, že tělo se ženě snaží ukázat, že si má tu pauzu dát, že to má vyležet, dopřát si klid… Zvlášť pokud byl ten předcházející měsíc hektický.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *