Dana Němcová v roce 2009 (zdroj: ze sbírky Post Bellum, foto Vavřinec Menšl)

Zemřela Dana Němcová. Bojovnici za lidská práva bylo 89 let

Jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu, signatářka Charty 77 a bojovnice za ochranu lidských práv. Dana Němcová zanechala výraznou stopu i v neziskovém sektoru a na poli dobročinnosti. Jaký byl ve zkratce příběh české psycholožky?

Dana Němcová se narodila jako Valtrová v roce 1934 v Mostě. Při studiu psychologie se poznala s pozdějším psychologem a filozofem Jiřím Němcem, za kterého se provdala a měli spolu sedm dětí. Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy manželé na krátko emigrovali do Rakouska, po svém návratu se zařadili mezi podporovatele tzv. undergroundu. Němcovi jsou považováni za jedny z iniciátorů a prvních signatářů Charty 77. To mělo za následek výpověď z práce, pronásledování a výslechy.

Ani to Daně Němcové nezabránilo založit spolu s některými dalšími signatáři Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), který dokumentoval perzekuce. Oba manžele pak čekalo stíhání i vězení. Po listopadové revoluci byla Němcová krátce poslankyní Federálního parlamentu a stála u zrodu Výboru dobré vůle Olgy Havlové, který dodnes pomáhá zdravotně postiženým, a v reakci na válku v bývalé Jugoslávii založila Poradnu pro uprchlíky. Podrobnější příběh Dany Němcové si můžete přečíst i poslechnout na webu Paměti národa, stěžejního projektu neziskové organizace Post Bellum.

Reportáž TV Noe

„Máma to nikdy neměla tak, že by měla zaměstnání od toho roku do toho roku. Lidem se snažila pomáhat vždycky,“ řekl v dokumentu České televize syn Ondřej o tom, jak zpočátku Němcová ubytovávala uprchlíky u sebe doma. Odnože Poradny pro uprchlíky fungují dodnes, včetně Sdružení pro integraci a migraci (SIMI).

„Já myslím, že je potřeba neuzavřít se, snažit se získat maximum objektivních informací, nebýt pohodlný a nebýt líný, lakomý a egocentrický. To jsou takové minimální nároky slušnosti. Být prostě normální,“ uzavřela dokument držitelka medaile Za zásluhy a žena, na kterou přátelé vzpomínají jako na pracovitou, vtipnou a velmi zásadovou.

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *