Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Když se hračky okoukají, půjčte si nové! Knihovna hraček Toysaurus šetří peněženku i životní prostředí

Nechce se vám utrácet peníze za hračky, které vaše dítě stejně časem omrzí? Seznamte se s Knihovnou hraček Toysaurus, která představuje dostupný a zábavný způsob, jak dětem dopřát kvalitní a neokoukané hračky.

Rychlý vývoj u dětí, zejména v batolecím a předškolním věku, způsobí to, že většinu svých hraček zvládnou poznat v krátkém čase a následně o ně ztratí zájem. Existuje velká škála hraček a her, které umožňují dětem uspokojovat jejich touhy po určité činnosti, které v nich vyvolávají radostnou náladu a pomáhá jim poznávat okolní svět.

Toysaurus není obyčejný bazar hraček

Knihovna hraček Toysaurus, z.s. je nezisková organizace, kterou spravuje dobrovolný výbor členů, zejména rodičů a prarodičů, a která nabízí svým členům možnost půjčování různorodých hraček. Zároveň svou aktivitou pomáhá šetřit životní prostředí a učí děti od útlého věku, jak se chovat ohleduplně.

Printscreen z webu organizace Toysaurus (zdroj: toysaurus.cz)

,,Knihovna vznikla s vizí ulevit rodičům od neustálého kupování nových a nových hraček, se kterým se pojí jejich hromadění doma. Toysaurus nabízí možnost dětem dopřát nové podněty a hračky. Zaměřujeme se na děti do šesti let, jelikož děti starší už hračky spíše sbírají, než je jen používají,“ říká Lucie z organizace Toysaurus.

Toysaurus není klasickou půjčovnou, ale funguje na bázi komunity. Pokud se chcete stát členem, přispět k fungování knihovny a čerpat jejich výhod, stačí vyplnit online registraci na webových stránkách organizace. Benefitem členství je v první řade možnost vypůjčit si řadu hraček, ale také možnost zapojení se do činnosti organizace, zdarma vstup na akce spolku a slevy na dárkové poukazy. Nejen jako člen můžete spolek podpořit také darováním hraček, které již vaše dítě nevyužívá.

,,Prozatím máme 300 zakatalogovaných hraček a další již čekají na vyfocení a zařazení do katalogu. Preferujeme dřevěné hračky kvůli tomu, že jsou bytelnější a lépe opravitelné, ale neomezujeme se jen na ně. Hračky máme darované od rodičů či přímo výrobců, a tak přijímáme vše kromě plyšových hraček,“ dodává.

Hra je nezbytná pro rozvoj dětí

Hračky neslouží pouze k zábavě, ale také k rozvoji různých dovedností a znalostí. Díky nim dítě zdokonaluje své motorické dovednosti, trénuje smysly, poznává své okolí, procvičuje svoji fantazii a zapojuje kreativitu. V neposlední řadě hra vede k lepším výsledkům učení a přispívá k intelektuálnímu vývoji.

Není pochyb o tom, že hračky jsou středem zájmu dětí. ,,Pokud si některé dítě hračku zamiluje natolik, že si ji chce ponechat, rodiče pak mají buď možnost si hračku od nás odkoupit za sníženou cenu podle toho, jak dlouho hračka už sloužila, nebo jim dáme kontakt na výrobce a budou mít možnost si pořídit vlastní. Knihovna si také bere za cíl pomoci rodičům a dětem si hračku vyzkoušet před jejím nákupem,“ říká Lucie.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Knihovna Toysaurus poskytuje rodinám přístup k řadě vzdělávacích hraček a her. Nabízí například stavební hračky, hračky na koordinaci i motoriku, auta i panenky a spoustu dalších. Online katalog s hračkami, podrobnosti o členství a informace o tom, jak půjčování funguje, naleznete na webových stránkách organizace Toysaurus.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *