Ilustrační obrázek. Zdroj: freepik.com

Kdy „gádžo“ promlouvá za Roma a bere mu tak jeho hlas? Přijďte na konferenci o romském angažovaném umění

Jakými tématy žijí mladí Romové a Romky a co je nejvíc pálí? Jak lze pomocí umění překonat sociální vyloučení a nerovnost? Pokud vás zajímá odpověď na uvedené otázky, tak přijďte na historicky první konferenci o aktivismu, inkluzivním vzdělávání a romském angažovaném umění. Kdy a kde akce proběhne a co je součástí programu?

Konference ROMAS: Angažovaností a kreativitou proti nerovnostem

Konference proběhne v pátek 26. května od 10:00 do 18:00 v brněnském Impact Hubu. Celodenní program bude spočívat v přednáškách, promítání filmů, workshopech, debatách a hudebních vystoupeních, poslechnout si můžete například umělkyni Tamaru Moyzes, Davida Tišera, Jósu Bálinta z Maďarska nebo Juliu Kozákovou ze Slovenska.

Jak kulturní a sociální kapitál ovlivňuje naši budoucnost?

V rámci akce vystoupí hosté z oblasti zejména angažovaného umění, aktivismu a inovací ve vzdělávání. Otázky, na které budou účastníci v rámci konference hledat odpovědi, budou například to, co je příčinou a jak změnit neviditelnost Romů v umění nebo jak překonávat stereotypy v umění. Je možné se účastnit pouze jednotlivých částí programu, i na ně je však nutné se přihlásit za pomocí jednoduchého webového formuláře, jinak pořadatelé nemohou garantovat místo v sále. Vstup na událost je zdarma.

Andrej Pešta – romský Forrest Gump. Zdroj: Muzeum romské kultury

Konferenci zaštiťuje IQ Roma servis

Akce probíhá v rámci projektu ROMAS: Roma Students and Artists for Society, který je financován z prostředků Evropské unie z programu Erasmus+.  Za konferencí stojí organizace IQ Roma servis, vzdělávací program Gendalos. Gendalos se zaměřuje na podporu mladé romské generace v cestě za vzdělávacími a profesními úspěchy. Práce projektu je založená na spolupráci s motivovanými romskými studenty, jejich rodiči i učiteli. Neziskovou organizaci IQ Roma servis je možné podpořit nákupem přes portál Givt.cz.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *