Zdroj: osobní archiv Petra Zavadila

Vypráví své příběhy, aby už se neopakovaly. O sbírce Paměti národa s Petrem Zavadilem

Máme jako národ dobrou historickou paměť? Hostem Pijavic je Petr Zavadil, ředitel Paměti národa pro střední Moravu. Paměť národa je projekt neziskové organizace Post Bellum, jde o největší evropskou sbírku orální historie 20. století. S Petrem mluvíme o tom, proč jsou v projektu zastoupeny i příběhy lidí, kteří stáli na straně komunistického režimu nebo proč spolupráce s pamětníky nekončí zaznamenáním jejich příběhů.

Pamětníci často vidí, že hodnoty, za které bojovali, jsou dnes v ohrožení. Nechtějí, aby se historie opakovala, proto veřejně mluví o svých osudech. Protože dnes se všechno relativizuje, dělá se, že existuje víc než jedna pravda. Poslední otázka na každého pamětníka je, co by vzkázal budoucím generacím. Většinou odpovídají tak, demokracie je křehká a pokud ji nebudeme záměrně ochraňovat, tak už tady také nemusí být.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *