Zdroj: Adra

Co dát paní učitelce ke konci školního roku místo čokolády a květin? ADRA Dárek přináší originální řešení

Konec školního roku je za dveřmi, děti dostanou vysvědčení a začnou jim prázdniny. V onen slavný den je zvykem přinést učiteli dárek za jeho pevné nervy s třídou plnou zlobivců. Nechce se vám utrácet za květiny a bonboniéry, kterých kantor dostane nespočet? Lámete si hlavu nad něčím originálním? Projekt ADRA Dárek přináší řešení.

ADRA Dárek má spoustu přínosů. Nejen, že potěší učitele, ale pomůže i potřebným, především v Africe a Asii. Koupí tohoto dárku můžete například podpořit dítě z chudé rodiny a zajistit mu tak pomůcky na další školní rok, nebo mu zajistit naučné omalovánky o třídění odpadu. Zároveň je tento způsob obdarovávání ekologický v rámci omezení obchodu s řezanými květinami s velkou uhlíkovou stopou. Také zakoupení poukazu může být edukativní pro vaše ratolesti, až se vás budou ptát, proč nemají květiny jako ostatní děti, můžete jim vysvětlit téma humanitární pomoci a ekologické krize.

Zdroj: ADRA

Konkrétní předmět má podobu certifikátu s určitou darovací hodnotou a konkrétním předmětem, který vyberete na webových stránkách. Může to být koza, nová studna a cihly nebo školní tabule, či umyvadlo. Peníze, prostředky nebo materiál dorazí jménem obdarovaného k lidem v nouzi. Můžete využít i mobilní aplikaci, kdy vyfotíte paní učitelku a na fotografii se spolu s ní zobrazí i darovaný předmět.

„Certifikát představuje konkrétní věc nebo službu, kterou ADRA poskytuje v zahraničí v rámci našich projektů. Dárky jsou tak navázané na určité země, nicméně získané finanční prostředky rozdělujeme rozumně a efektivně, aby byly pokryty všechny potřeby místních komunit, i kdyby například tisíc lidí koupilo kozu a jeden člověk stavbu studny, ADRA v rámci projektu zastřeší obojí v míře, která je potřeba,“ říká Veronika Gaždová z organizace ADRA.

Zdroj: ADRA

Pokud je na váš vkus tento dárek příliš nemateriální a upřednostňujete hmatatelné předměty, můžete si vybrat i z jiných možností. Pokud si například vyberete poukaz nástroje a semena pro založení zahrady, dostanete i vy sadu semínek, ze kterých si může paní učitelka vypěstovat rostlinu na vlastní zahradě.

„Nápad vznikl tak, ze jsme měli zemědělský projekt v Mongolsku a v rozpočtu, který jsme z mongolské Adry dostali, byly hodně dopodrobna vypsané položky, semena na sázení nebo různé nástroje. Tenkrát mi přišlo, že by to byl zajímavý nápad pro dárce, nabídnout jim něco hodně konkrétního, co mohou koupit. Začali jsme s letáčkem, kde každá položka měla svůj variabilní symbol, ale bylo to účetně složité, tak časem vznikl eshop,“ říká o vzniku bývalá vedoucí oddělení komunikace a fundraisingu Karolína Emanuelová, která stála u zrodu ADRA Dárku.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *