Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Jak přestat plýtvat jídlem? Pomoct může i mobilní aplikace Nesnězeno

Až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí. Neuvážené nákupy, nesprávné skladování i ignorování data expirace u potravin tento problém umocňují. Bojovat proti plýtvání jídlem může každý z nás. Jak na to?

Plýtvání jídlem představuje komplexní společenský problém s negativními dopady na životní prostředí i ekonomiku. Za plýtvání jsou zodpovědní jednotlivci, domácnosti, potravinový průmysl i obchody a restaurace. ,,Nejúčinnější cesta, jak snížit plýtvání jídlem, je kombinace individuálního úsilí a širších systémových opatření,” říká Michaela Číhalíková, ředitelka neziskové organizace Zachraň jídlo.

Zachraň jídlo, z.s. přináší ověřená data o plýtvání klíčovým subjektům, navrhuje konkrétní opatření vedoucí k odpovědnému nakládání s jídlem, motivuje ke změně a hledá pro ni podporu. Vizí organizace mimo jiné je, aby Česká republika mezi lety 2020 a 2030 snížila plýtvání jídlem o polovinu a aby se plýtvání zároveň stalo společensky nepřijatelné.

,,Pokud si každý z nás uvědomí, jak široký dopad plýtvání potravinami má, pak se bude chovat k jídlu s respektem nejen doma, kde se nyní plýtvá nejvíce, ale bude se snažit hledat cesty k redukci plýtvání i ve svém zaměstnání. A to už obsáhneme celý potravinový řetězec, od výroby až po prodej. Systémové opatření pak umožní řešit problémy na širší úrovni a dosahovat udržitelných, trvalých a hlubších změn ve společnosti,” dodává Číhalíková.

Jak méně plýtvat doma?

I malá změna návyků, například při nakupování a uskladňování potravin nebo při přípravě pokrmů, snižuje plýtvání, a také šetří finance. Zde je několik tipů:

Zaměřte se na plánování
Často se stává, že domácnosti nakupují příliš velké množství potravin, které potom z důvodu jejich nevyužití vyhodí. Pokud si před každým nákupem promyslíte a naplánujete, co budete v následujících dnech vařit a konzumovat, nakoupíte jen to, co skutečně využijete.

Naučte se jídlo správně skladovat
Správným uskladněním, především čerstvých potravin jako je ovoce a zelenina, zamezíte tomu, že se předčasně zkazí. Věděli jste třeba, že rajčatům nebo paprikám se daří v teplejších podmínkách a zima v lednici jim nesvědčí? Více tipů, jak uskladnit nejen zeleninu, ale i maso, pečivo a mléčné výrobky, naleznete na webových stránkách organizace Zachraň jídlo.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Zbytky nevyhazujte ale využijte
Spousta z nás nevyužívá zbytky jídla a namísto toho je vyhazuje. Někdo neví, jak je využít, a jiným se zase takové počínání příčí. Přitom existují i kuchařky a návody, které se na vaření ze zbytků přímo zaměřují. Například ze zbylého vařeného nebo pečeného masa lze po jeho rozmixování vytvořit pomazánku, ze starší vařené rýže můžete vykouzlit její smaženou variantu na asijský způsob. Natě od zeleniny, které se běžně vyhazují, je vhodné využít do salátů nebo smoothie.

Čtěte správně data na obalech
Jídlo se vyhazuje i z důvodu, že lidé nerozlišují mezi pojmy spotřebujte do a minimální trvanlivost. Spotřebujte do se nachází na čerstvých potravinách s krátkou trvanlivostí. Takové jídlo bychom měli rychle spotřebovat. Naopak, minimální trvanlivost označuje potraviny, které mají delší životnost a nekazí se tak rychle. Potraviny, které jsou po datu minimální trvanlivost tak může být stále bezpečné konzumovat.

Pomozte restauracím bojovat proti plýtvání!

Slyšeli jste už o platformě Nesnězeno? Ta nabízí řešení, jak zabránit zbytečnému plýtvání jídlem a pomáhá restauracím, pekárnám, obchodům a hotelům prodávat zbylé ale kvalitní jídlo, které by se normálně muselo zlikvidovat, se slevou. Prostřednictvím Nesnězeno mají podniky možnost prodávat potraviny a pokrmy z daného dne nebo jídlo, kterému se blíží datum expirace.

Nákupem přes Nesnězeno pomáháte snižovat plýtvání jídlem a zároveň šetříte své peníze. Nesnězeno.cz je přístupné jak z internetového prohlížeče, tak přes mobilní aplikaci. Po registraci jednoduše zadáte vaše město a hned se zobrazí aktuální nabídky od lokálních podniků, které jsou zapojeny do Nesnězeno. Pak už jen stačí jídlo za zvýhodněnou cenu zakoupit a vyzvednout.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *