Koně nehodnotí, chtějí každého, jaký je. O hiporehabilitaci s Kateřinou Maříkovou z centra Mirákl

Kateřina Maříková stojí v čele Centra hiporehabilitace Mirákl, kde se léčí děti s nejrůznějšími diagnózami. Centrum je ve své činnosti v Evropě ojedinělé a zásadní je v něm psychická pohoda dětí i koní. Katka v rozhovoru popisuje ozdravné pobyty nejen pro děti, mluví o výzkumu o dopadu hiporehabilitace na děti s Downovým syndromem a zmíní i to, proč je pro ni kůň nejlepší učitel z hlediska neverbální komunikace.

Kůň je díky evolučnímu vývoji schopen zachytit sebemenší napětí. Aby práce s koněm fungovala, tak si člověk musí být dobře vědom toho, co říká svým tělem. Musí dokonale vnímat sám sebe, vnímat své pohyby. Jde o jiný způsob vnímání. Nevnímáme pak jen to, co nám říká naše hlava, ale i to, co nám říká naše nitro, naše hlava. V tom jsou koně skvělí učitelé.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *