Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Zdravotní stav stromů je u nás jeden z nejhorších v Evropě. Hnutí DUHA požaduje vznik lesního zákona

Jehličnaté lesy v České republice jsou dlouhodobě ve špatném stavu. V průběhu následujících čtyř desetiletí hrozí zhroucení většiny smrkových lesů, což zahrnuje až dvě pětiny všech lesů v ČR. Hnutí DUHA v rámci kampaně Zachraňme lesy apeluje, aby Ministerstvo zemědělství přišlo s návrhem lesního zákona.

Podle aktuálních dat vyplývajících z pravidelného měření mezinárodního výzkumného programu ICP Forest ve třiceti zemích, je zdravotní stav jehličnatých stromů v České republice a Francii dlouhodobě nejhorší. Situace je potvrzená českými národními statistikami, které naznačují, že téměř čtyři z každých pěti českých jehličnanů trpí významnými poškozeními.

Hnutí DUHA v rámci kampaně Zachraňme lesy proto vyzývá českou vládu a Parlament k úpravám ve čtyřech klíčových oblastech: v oblasti legislativy, certifikace lesů, udělování dotací a politiky Ministerstva zemědělství. „Potřebujeme, aby Ministerstvo zemědělství konečně přišlo s návrhem lesního zákona, který bude v souladu s odbornými doporučeními kampaně Zachraňme lesy, a díky kterému se zdraví lesů začne komplexně zlepšovat,” komentuje situaci Jan Skalík, koordinátor kampaně Zachraňme lesy.

V roce 2021 byla identifikována ztráta jehličí ve výši 25 až 60 % v porovnání s referenční korunou zdravého stromu u přibližně 70 % jehličnanů, meziročně o tři procentní body více. Spolu se stromy, které ztrácejí ještě více jehličí, je tak výrazně poškozených téměř 80 % všech jehličnanů starších 59 let. Ministerstvo zemědělství závažnost situace připustilo v publikované Zprávě o stavu lesa: „nemalou měrou se na vyšší defoliaci (ztráta jehličí – pozn.red.) podílí i dominantní zastoupení smrku (49 %), který patří u nás mezi nejcitlivější dřeviny na působení imisí“.

Výrazné zhoršení zdravotního stavu lesů mezi roky 2019 a 2021 dle okresů. Data: ÚHÚL. Ministerstvo zemědělství. 2022. Zpráva o stavu lesa 2021. Strana 37., zdroj: hnutiduha.cz

Krizová situace, v níž se české lesy ocitly v roce 2017, nemá svůj původ v neočekávaných klimatických výkyvech. Monokulturní lesní plantáže jsou ve většině Evropy v rozkladu již dvě desetiletí a lesní hospodářství v Rakousku, Německu a Švýcarsku se na tuto problematiku připravovalo delší dobu. I českou vládu na potřebu přizpůsobit se měnícím se podmínkám upozornil odborně široce diskutovaný Národní lesnický program, stanovisko 240 vědců a odborníků z roku 2006 a nově i výzva akademiků z Platformy pro krajinu.

Český stát ve změnách zákonů, nařízení a dalších směrnicích nic neudělal. Důsledkem je, že zdravotní stav našich jehličnatých lesů je nejhorší v celé Evropě a v průběhu následujících čtyř desetiletí hrozí zhroucení většiny smrkových lesů, což zahrnuje až dvě pětiny všech lesů v České republice. „Stát už desetiletí leje miliardy z našich daní do umělých výsadeb a výsledek je, že máme nejvíc nemocné lesy v celé Evropě. Mají-li čtyři z pěti jehličnanů výrazný zdravotní problém, není řešením, abychom uspěchaně sázeli a připláceli na další jehličnaté sazenice,” uvedl Jan Skalík.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *