Když je někdo handicapovaný nebo vyloučený, stojí za to mu dát šanci a dokázat společnosti, že i takový člověk do ní patří. Věra Zukalová z Dobrého místa pro život

Věra Zukalová je zakladatelkou a předsedkyní olomoucké organizace Dobré místo pro život, která pomáhá sociálně a zdravotně znevýhodněným lidem. V rozhovoru se dozvíte, proč je pro Věru stěžejní pomáhat s pokorou, ale rozebíráme i zatím největší projekt spolku, Otevřeme zahradu. Zazní například to, proč chce Věra financovat tento projekt jen za pomoci místních lidí a brání se dotacím.

V primární fázi projektu jde o dovedení zahrady na terasu, aby mohli už teď mít klienti zeleň k dispozici. Následuje prodloužení terasy, vybudování lůžkového výtahu z terasy dolů do zahrady a poté vybudování místa, kam by veřejnost mohla přijít podpořit hospic. Mám to vymyšlené tak, že by lidé vstoupili dovnitř, mohli by si dát v zahradě kávu, případně nějaký zákusek, zaplatit QR kódem a tak podpořit hospic. V zahradě se budou moci konat kina, divadla, koncerty, cokoliv. Budou tam i klidné místa pro soukromá setkávání mezi klienty hospice a jejich blízkými.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *