Primářka transfuzního oddělení FNOL Dana Galuszková: „Rozhodnout se darovat krev je to nejdůležitější.“

Do další epizody Pijavic jsme si pozvali Danu Galuszkovou, která vede celý tým transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Dana Galuzsková nám popisovala, jak si během minulého století lidé museli shánět krev sami nebo jaké příběhy se s darováním krve dnes pojí. Probrali jsme, kdo darovat krev nemůže, jaká jsou možná rizika darování krve a zazněla i odpověď na to, kdy bude možné krev uměle vyrobit.

Odborná literatura uvádí, že každý za svůj život potřebuje krev nebo z krve vyrobené deriváty. Dárce dělá dobře, že krev daruje, když onemocní a bude staršího věku, tak my pro něj transfuzní přípravky budeme mít. Zrovna nedávno jsem mluvila s člověkem, který má akutní leukémii, za svůj život daroval krev sedmdesátkrát. Říkal, jak je rád, že dárci jsou, že mu tím vlastně zachraňují život.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *