Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Lidé bez domova už se nemusí po úrazu vracet na ulici. Armáda spásy otevřela doléčovací ubytovnu

V Ostravě zahájila Armáda spásy provoz nové doléčovací ubytovny pro lidi bez domova. Ta slouží jako dočasný azyl po návratu z nemocnice. Lidé bez domova mají k dispozici přístřeší, stravu, hygienické potřeby a péči od sociálních pracovníků a zdravotní sestry. Jedná se o první takovou službu v Česku.

Armáda spásy v Ostravě otevřela novou doléčovací ubytovnu pro lidi bez domova, kteří se po propuštění z nemocnice nemají kam vrátit. „Posláním sociální služby krizová pomoc v Ostravě je poskytnout osobám bez přístřeší v době akutního onemocnění ubytování zpravidla na dobu nepřesahující 7 dnů formou domácího doléčení a pomoc při řešení nepříznivé sociální situace,“ přibližuje fungování služby Alena Válková, oblastní manažerka komunikace Armády spásy.

Doléčovací ubytovna slouží k překonání krizového stavu

Jedná se o první takovou službu v Česku. Lidé bez domova se doposud museli po úrazu vracet zpět na ulici. Službu poskytuje organizace zdarma a na lidi dohlíží sociální pracovníci i zdravotní sestra.

Cílem je, aby uživatel řešil svůj zdravotní stav využitím ubytování formou domácího doléčení, stabilizoval nepříznivou sociální situaci prostřednictvím návazných sociálních a zdravotních služeb (azylový dům, LDN, registrace u lékařů apod.), využil sociální poradenství pro řešení své nepříznivé sociální situace (vyřízení stabilního příjmu, dokladů apod.). Lidé bez domova také mohou zažádat o získání podpory k překonání krizového stavu,“ doplňuje Válková.

Doléčovací zařízení v Ostravě-Porubě, zdroj: armadaspasy.cz

Uživatelům služby je poskytnuto ubytování, hygienické potřeby, strava nebo pomoc při zajištění stravy, sociálně terapeutické činnosti, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí. Lidé bez domova mají také možnost praní a sušení oblečení, možnost výměny a doplnění oblečení ze sociálního šatníku nebo možnost zprostředkování návazné sociální nebo jiné služby jako je azylový dům, ubytovna, zdravotnické zařízení apod.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *