Lilia Khousnoutdinová, zakladatelka NF Propolis, která společně s Olgou Lounovou pojede jako navigátorka East African Safari Clasic Rally. (foto: Milan Vopálenský)

Porodní gauč a kozy ven. Propolis a UNIPA představili inovační trendy v porodnictví

Vánoční setkání Unie porodních asistentek (UNIPA) ve spolupráci s Nadačním fondem Propolis (NFP), Českého helsinského výboru a dalšími významnými hosty bylo inspirativním setkáním, které umožnilo především sdílení myšlenek a aktuálních trendů, ale také překážek v oblasti porodů, porodní asistence a mateřství. Givt vám přináší reportáž z místa dění.

Hlavním cílem akce bylo představit myšlenku, že ženy mají právo rodit v přirozených podmínkách a jak si přejí. Zároveň se jednalo o oslavu nově vzniklých evropských právních standardů pro porodní domy a porodní asistenci, které umožňují více možností a všeobecný rozvoj.

„I když jsme pokročili, význam porodů ve společnosti není stále plně doceněn. Přitom společnost se formuje podle toho, jak se rodíme a přicházíme na svět. Proto usilujeme o to, aby ženy mohly rodit svobodně, bezpečně a aby měly na celý tento proces dobré vzpomínky,“  přivítala hosty Lenka Simerská, socioložka a členka správní rady NF Propolis.

NF Propolis v čele s Lilií Khousnoutdinovou vznikl, aby podporoval ženské zájmy a osvětové iniciativy. Mezi tyto projekty patří podpora neziskové organizace UNIPA. Spolek sdružuje asistentky a studentky, které se podílí na rozvoji oboru porodní asistence, a to v souladu s nejnovějšími výzkumy a vědeckými poznatky. Všeobecně se zasazují o zkvalitnění péče o ženy a děti.

Foto: Milan Vopálenský

Za spolek UNIPA vystoupila prezidentka rady Magdaléna Ezrová. „Je hezké vidět, že práce porodních asistentek a našeho spolku za sebou nechává ovoce. Daří se nám zlepšovat a kultivovat podmínky, ve kterých děti přichází na svět,“ řekla Ezrová.

Tyto podmínky z politické a právnické stránky shrnula v dalším vstupu zmocněnkyně za lidská práva a náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Klára Šimáčková Laurenčíková. „Porod by měl být zážitkem, na který bude žena vzpomínat celý život. Záleží na vzniku porodních center, na prostředí nemocnic a na celkových možnostech porodní asistence. Jsem ráda, že se nám daří měnit praxi nemocnic a porodnic tak, aby vyšly vstříc přáním všech žen,“ komentuje Laurenčíková. Díky vládní iniciativě Laurenčíkové společně s náměstkem ministra zdravotnictví Josefem Pavlovicem například vznikají v Čechách první porodní centra, do teď u nás žádná neexistovala.

Na gauči s Ondřejem Šimetkou aneb kozy ven

„Nejpřirozenější je porod ve vertikální poloze, například v dřepu nebo na všech čtyřech. Žena na koze není v kontaktu se zemí a zaujímání přirozených poloh je tak složitější,“ vysvětluje Ondřej Šimetka z fakultní nemocnice Ostrava, který se svým týmem zároveň pracuje na vybudování komplexního porodního centra s výukovým a komunitním centrem.

Ondřej Šimetka představuje porodní gauč. Foto: Milan Vopálenský

V Šimetkově porodnici v Ostravě je také umístěn první porodní skládací gauč, který ženám umožňuje porod v různých polohách ve stoje, v kleče nebo dřepu. „Žena se o gauč může různě opírat, měnit na něm polohy, zkrátka dělat cokoliv, co jí přijde v dané situaci přirozené a příjemné. Po porodu se dá gauč jednoduše a rychle složit na manželské lehátko, kde si partneři mohou společně lehnout a strávit první vzácné okamžiky,“ popisuje Šimetka.

Terenní rally jako aktivismus za lepší porody

Velice zajímavý vstup patřil Lilii Khousnoutdinové, která už v sobotu odjíždí do africké Keni, kde pojede společně s Olgou Lounovou jako navigátorka posádky East African Safari Clasic Rally. Na kapotě budou v rámci kampaně měnit nápisy, například: „matka a dítě patří k sobě,“ který má upozorňovat na problematiku oddělování dětí od matek hned po porodu.

„Považuji to za ojedinělé spojení sportovní motoristiky a problematiky porodů a práv žen. Zároveň budeme jedinou ženskou posádkou závodu. Chceme s Olgou jízdu spojit s návštěvou porodního centra Red Tribe, přivezeme jim různé vybavení a provedeme školení ohledně porodní asistence,“ popisuje Khousnoutdinová.

Součástí vstupu byl i online hovor porodní asistentky Veroniky Štechovské a to přímo z africké kliniky RedTribe, která již dorazila do Keni, aby pomohla s rozvojem porodní asistence v této oblasti. „Co mě překvapilo, byl nedostatek veškerého vybavení. Police s léky jsou prázdné, police s materiály ještě prázdnější. Nicméně jsme již zadali místním truhlářům, aby vyrobili speciální porodní nábytek a těšíme se na Lilii s Olgou, které přivezou materiály, například ortopedický balon,“ zdraví Štechovská z Afriky.

Aukce fotografií a křest knihy MAMA

Zakladatelka ukrajinské charitativní organizace Svitlana Tavantseva představila fotografie Anastazie Ivashchenko. Jedná se o snímky aktu kojení ukrajinských žen, všechny jsou spontánní a bez inscenace. Tavantseva přijela z Charkova před deseti měsíci, nyní pracuje jako psycholožka v nemocnici. „Říkala jsem si, že když Češi pomáhají Ukrajincům, tak my pomůžeme českým ženám. Proto dáváme do aukce fotografie ukrajinských dívek na podporu znevýhodněných žen, které si nemohou dovolit porodní asistenci,“ vysvětluje Tanatseva.

Závěrem veřera byl křest knihy projektu MAMA autorky Jany Pechlátové. Kniha je především tvořená z autorských fotografií a popisuje pocity a těžké chvíle v mateřství. Kmotrou se stala herečka Kristýna Leichtová.

Křest knihy projektu MAMA autorky Jany Pechlátové. Kmotrou knihy se stala herečka Kristýna Leichtová. Foto: Milan Vopálenský

„S láskou přichází bolest. Mateřství a porod byl jinačí, než jak jsem si ho vysnila. Je to kniha o lásce, ale i o bolesti a vzteku a tom všem co k mateřství patří,“ popisuje dílo Pechlátová. Výtěžek z prodeje byl věnován charitě na podporu matek dětí s postižením.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *