Ilustrační obrázek, zdroj: Archiv ČESON

Našli jste doma netopýra? Přinášíme vám praktické rady

Od listopadu do února mají netopýři zimovací období. Je proto důležité, abychom byli informovaní o tom, co dělat při jejich nálezu. Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON) popisuje, co v takovém případě dělat a jak se zachovat. Pokud lidé u sebe ve sklepě či na zahradě netopýry nechají, mohou se zapojit do akce Náš soused je netopýr a získat památeční plaketu.

Co dělat při nálezu netopýra v bytě?

Od listopadu do února mají netopýři zimovací období. Pokud v těchto měsících najdete netopýra u sebe doma, je důležité jej opatrně umístit do papírové krabice s dýchacími otvory. Do ní vložte kousek zmuchlané látky, kterou netopýr využije jako úkryt a malou misku s vodou. Poté zavolejte odborníky z nejbližší záchranné stanice, kteří netopýra převezmou a poskytnou mu potřebnou péči. Na netopýra nikdy nesahejte holýma rukama.

Pokud u vás doma naleznete netopýra v období od března do října, otevřete okna dokořán, roztáhněte záclony, zhasněte a odejděte z místnosti, případně se posaďte ke stěně a vyčkejte. Zdravý a aktivní netopýr během půl hodiny obvykle sám odletí.

Pokud se netopýr nemá k odchodu a není zraněný, použijte postup s papírovou krabicí. Večer při setmění zkuste netopýra vypustit. Vyberte vhodné místo s dostatečným výhledem, abyste mohli sledovat, zda netopýr skutečně odletěl (někdy může nepozorovaně spadnout do trávy nebo keře). Netopýr připravený k odletu musí být zahřátý a aktivní.

Při nálezu zraněného netopýra ho neprodleně předejte do odborné péče v nejbližší záchranné stanici.

Jak se zachovat, pokud se vám netopýr usadí třeba ve sklepě?

Pokud se netopýr objeví ve sklepě, je pravděpodobné, že chce zimovat. Případně může jít jen o přechodný úkryt v době podzimních či jarních přeletů. „Nejlepší je v takovém případě nedělat nic, nechat netopýra tam, kde je. Nerušit ho a zajistit, aby mu nebyl zamezený přístup do úkrytu. Tedy vlastně spíše výletový otvor ven, aby se mohl v případě potřeby přesunout a nezůstal ve sklepě uvězněný. Mohl by uhynout,“ vysvětluje Petra Schnitzerová z organizace ČESON.

Vletový otvor může být například větrací okénko, otevřená dvířka, ale i štěrbina nad dveřmi. „Pokud to z různých důvodů nejde zachovat, nejlépe je kontaktovat poradenskou linku ČESON,“ říká Schnitzerová. „Poradíme, jak správně postupovat s ohledem na konkrétní situaci konkrétní lokality, druh netopýra. Přičemž můžeme prostřednictvím lokálních spolupracovníků zajistit i návštěvu a pomoc na místě,“ dodává.

Pokud lidé netopýry ve svém sklepě nebo jinde v domě či na zahradě mají a nechají je tam, mohou se navíc zapojit do akce Náš soused je netopýr a získat od ČESONu památeční plaketu. 

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *