Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Aplikace, která vás odtrhne od mobilu. Life is Skill aktuálně organizuje sbírku na rozvoj

Rostoucí závislost dětí na elektronických zařízeních je stále závažnějším problémem. V reakci na tuto skutečnost vznikl projekt Life is Skill, který se snaží nejen v dětech, ale i v dospělých probudit zájem o pohybové a společenské aktivity. Jak projekt funguje?

Life is Skill vznikl s cílem dětem a mládeži zatraktivnit běžné činnosti, které jim ze života postupně vytlačují moderní technologie. Nedostatkem pohybu a jednotvárnou zábavou, kterou přináší mobily, televize nebo počítače, trpí nejen naše tělo, ale i psychika. Původně byl projekt cílen na děti a mládež v rozmezí od 6 do 18 let. Po prvních sezónách se však objevil zájem i u dospělých a proto se projekt rozšířil i pro dospělé, kteří mají vlastní kategorii.

Jak to funguje?

Life is Skill je hrou, která je postavená na účasti na volnočasových, a hlavně nevirtuálních aktivitách. Všichni účastnicí jsou hodnoceni na základě toho, kolika volnočasových aktivit se dokázali v předem vymezeném čase zúčastnit. Zapojení do aktivit je ohodnoceno bodově a body jsou sbírány pomocí mobilní aplikace. Ta slouží k načítání čipů, hledání rozmístěných čipů na mapě, sledování aktuálního pořadí všech hráčů a také k přímé komunikaci se správci projektu.

Soutěž probíhá po dobu školního roku, přičemž každý rok se zahajuje nová sezóna. Následně Life is Skill pořádá slavnostní vyhlášení výherců a předání cen i čestných medailí. Cílem ale není jen odměňovat děti za výlety a pohybové aktivity. Soutěže a odměny jsou prostředkem, jak z dětí vychovat aktivní dospělé lidi.

„My rádi tvrdíme, že pomáháme naše soutěžící odvést od virtuálního světa a snižujeme co nejvíce doby jejich pobytu u počítače, či s telefonem v ruce. Jedná se trochu o paradox. Pro sběr bodů požadujeme mobilní telefon, nicméně pro získání bodu je nutná příslušná aktivita, na které soutěžící stráví podstatný čas a pro načtení bodu využije mobil jen v řádu několika vteřin,” říká Henry Martin M. z projektu Life is Skill.

Díky nasbíraným bodům za absolvované aktivity můžete soutěžit o různé ceny, jako jsou zmíněné čestné medaile, nebo třeba lístky do zábavních parků. Získat můžete také sportovní vybavení. „Pro načítání bodů jsou využity naše Life is Skill NFC čipy doplněné o QR kódy. Tyto čipy jsou umísťovány v různých lokalitách, sportovních klubech, hradech, zámcích, rozhlednách, divadlech, kinech, a mnoha dalších,” dodává Martin.

Podpořte rozvoj projektu na platformě Donio

Projekt Life is Skill se chce dál rozrůstat a námětů na vylepšení má hned celou řadu. Podpořit ho můžete finančně, a to jakoukoliv částkou do jejich crowdfundigové sbírky na Doniu. Za vybrané příspěvky zajistí vývoj LiSApp aplikace pro iOS, aby se mohli zapojit i majitelé iPhonů, dále plánují rozmístění Life is Skill čipů, které slouží ke sbírání bodů, na nových zajímavých lokalitách a zajistí i atraktivní výhry pro nejaktivnější hráče. V neposlední řadě by organizátoři projekt rádi rozšířili do zahraničí.

„Jedním z hlavních cílů je rozšíření povědomí o možnostech našeho projektu pro všechny organizátory jakýchkoli soutěží, a je jedno, zda to budou sportovní kluby, zájmové kroužky, obce, města, nebo kdokoli, kdo má potřebu organizovat jakoukoli akci, kde potřebuje hodnotit účastníky. Projekt by v budoucnu měl sloužit jako jednoduchá platforma na pořádání různých soutěží a výrazně tím snížit organizační náročnost pro pořadatele s přípravou soutěže,” uvádí Martin.

Více informací o projektu, možnostech zapojení a sbírce naleznete na webových stránkách.

Podpořit vývoj Life is Skill můžete také samozřejmě nákupem na Givtu aniž by vás to cokoli stálo.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *