Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Jak recyklovat pneumatiky? Za likvidaci jste zaplatili už při nákupu

Trvá 250 let, než se rozloží pneumatika, i tak každoročně dobrovolníci během akce Ukliďme Česko posbírají několik tisíc kusů. Zmiňovaný spolek proto vytvořil aplikaci Kam s Ním?, která vám pomůže vyhledat odběrové místo, abyste mohli vysloužilé pneumatiky recyklovat.

Pneumatiky lze bezplatně odevzdat v nejbližším místě zpětného odběru bez ohledu na to, kde jste předtím danou pneumatiku koupili,“ vysvětluje Radek Janoušek za spolek Ukliďme Česko. „Za likvidaci už jste totiž zaplatili při jejím nákupu. A toho by bylo škoda nevyužít,“ dodává.

Spolek proto vytvořil aplikaci Kam s ním?, která vám usnadní najít nejbližší místo pro odevzdání pneumatik. Obsahuje mapu s přibližně tisícem míst zpětného odběru, kde můžete v České republice odevzdat vysloužilé pneumatiky.

V přírodě dochází ke zlepšení situace

Skládky pneumatik jsou od roku 2006 zakázané. To však neznamená konec černých skládek. Díky zavedení samostatného zákona o výrobcích s ukončenou životností, který platí od roku 2021, v přírodě dochází ke zlepšení situace s odpadními pneumatikami.

Za černými skládkami pneumatik totiž většinou není zlý úmysl, ale především neznalost. Mnoho řidičů totiž stále neví o místech, kde mohou pneumatiky zdarma odevzdat. Vézt je do lesa je přitom paradoxně složitější, než předání k recyklaci třeba při cestě do práce,“ komentuje Janoušek.

Další recyklace vysloužilých pneumatik

Osud starých pneumatik spočívá v jejich energetickém využití. Rozdrcené se využívají jako palivo pro pece. Tuna pneumatik energeticky odpovídá 1,25 tuny spáleného uhlí. Proces spalování probíhá za přísných podmínek, aby nedošlo k překročení emisních limitů.

Dále se pneumatiky pečlivě rozebírají na ocelové a gumové součásti. Ocel se recykluje a znovu používá v hutním průmyslu. Z gumy se drcením získává gumový granulát. Část může opět najít uplatnění při výrobě nových pneumatik, asfaltu nebo dalších automobilových součástek, jako jsou blatníky a koberečky. Gumový granulát se také stává klíčovým materiálem pro výrobu povrchů na dětských nebo sportovních hřištích. Firmy navíc přicházejí s inovativními způsoby využití. Granulát může sloužit k výstavbě protihlukových stěn u silnic, výrobě nábytku nebo dokonce bot.

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *