Tap Academy Prague (zdroj: archiv studia)

Seznamte se energickým uměleckým žánrem z Ameriky. Step je spojením tance, rytmu a kreativity

Step se díky rozmanitým stylům a možnostem provedení stal jedním z tanců, které si zachovávají svoji oblíbenost. Tomáš Slavíček, choreograf a pedagog Tap Academy Prague, vidí kouzlo stepu v tom, že se dá užít i na rekreační úrovni. Čím se tento krokový tanec s bohatou historií odlišuje od ostatních a jaká je jeho dnešní podoba?

Pro step se v angličtině využívá převážně výraz tap dance. Tento tanec rychlého tempa, který se tančí jak sólově, tak ve skupinách, je charakteristický vyklepáváním rytmu o podlahu pomocí speciální taneční obuvi. Step se od ostatních druhů tance odlišuje primárně tím, že nezahrnuje pouze vizuální stránku, tedy pohyb tanečníkova těla, ale i stránku akustickou.

„Jedinečnost stepu spočívá především v tom, že je to jediný tanec, který je i slyšet. Na své si tedy přijde opravdu každý. A to v každém věku!“ říká Tomáš Slavíček, choreograf a pedagog Tap Academy Prague. „Není nic krásnějšího než si zastepovat na svou oblíbenou hudbu. Step v tom nezná žádné limity ani hranice. Užít si můžete stepařskou lekci či choreografii jak na baletní hudbu, tak na modernější styly jako je hip hop. Každá věková skupina si v tom může najít své,” dodává. 

Tap Academy Prague (zdroj: archiv studia)

TAP ACADEMY PRAGUE, z.s. přináší vizi moderního stepařského studia pro všechny nadšence bez rozdílu věku. Realizují různé taneční projekty, nové kurzy a soutěžní kolektivy. Děti i dospělí mohou být součástí mezinárodních workshopů a divadelních projektů. Jednou z hlavních činností studia je práce s dětmi a jejich příprava na soutěžní sezónu. Dle úrovně se tanečníci účastní stepařských soutěží – od začátečnických až po Mistrovství České republiky, Evropy a světa.

Odkud step pochází?

Původ stepu je poměrně komplikovaný, jelikož nevznikal pouze na jednom místě. Je syntézou několika tanečních kultur různých národů. Jeho kořeny sahají od súdánských podupových tanců, přes irský jig až po dřevákový tanec clog dance, původem z Anglie. Tvůrcem moderní podoby stepu je afroamerický tanečník Bill Bojangles Robinson. S příchodem zvukového filmu ve 30. letech 20. století se step stal celosvětově rozšířenou populární technikou, a to díky hvězdám jako Fred Astair, Ruby Keeler a Ginger Rogers.

Podle názoru odborníků patří step vůbec k prvním jazzovým tancům. Vyvíjel se souběžně s jazzem, a to mnohem dříve než došlo k jeho pojmenování. Dodnes je provázanost stepování s tímto hudebním stylem patrná. Nicméně, step prošel významným vývojem a dnes se v choreografiích uplatňuje při různých hudebních stylech. Jeho variabilita mu umožňuje ladit s širokou škálou hudebních žánrů, což z něj činí oblíbený tanec.

Důležité jsou boty

Pro step se využívá speciální taneční obuv ve tvaru pánské či dámské společenské boty opatřené na patě a na přední části nohy stepařským plechem. Údery jsou prováděné celou nohou, patou, přední částí nohy, špičkou, či skluzem po hraně boty. Tím, že plíšky na stepařském střevíci nejsou spojené, má stepař možnost vytvářet mnohem rychlejší rytmy, než kdyby měl čistě jen celistvou kovovou podrážku.

Technika stepu spočívá v základních nejjednodušších krocích, jako jsou například step, tap, stamp, dig, nebo heel, ze kterých vychází složitější kroky. „Náročnost stepu se odvíjí od toho, zda ho provozujete na rekreační či soutěžní úrovni. Obojí je možné. Výhodou je, že step je svým tanečním pojetím možné provozovat i v pokročilém věku a líbivý projev tím přesto není ovlivněn. Začít tedy můžete kdykoli,“ vysvětluje Tomáš.

Tap Academy Prague (zdroj: archiv studia)

Výuka základů stepu je stejná v dětském i seniorském věku. Teprve na pokročilejší úrovni se metodika liší. Pokud se rozhodnete věnovat stepu na soutěžní úrovni, fyzická kondice je žádoucí. Nicméně kouzlo stepu je právě v tom, že užít si můžete step i na rekreační úrovni,” dodává Slavíček.

Díky rozmanitosti stylů a přístupů k tomuto energickému tanečnímu žánru mohou zájemci o step navštěvovat různé kurzy, které odpovídají jejich zájmům či dosavadním zkušenostem s tancem. Tap Academy Prague nabízí i kurzy pro nejmenší děti ve věku 3 – 6 let, kde je učí správnému tanečnímu postoji, posilují všechny svalové partie a zábavným způsobem získávají základní taneční pohyby. O celkové nabídce kurzů se dočtete na webových stránkách studia. 

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *