Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

„Na všech lekcích si dáte pěkně do těla,“ říká o pole dance Daniela Čaloudová z Czech Pole Sport Organization

Hledáte efektivní a zábavnou cestu ke zlepšení vaší fyzické kondice? Představujeme vám netradiční sportovní aktivitu, pole dance. Zaručí nejen komplexní zpevnění svalstva, nabídne také platformu pro kreativitu a sebevyjádření. Jaké jsou přínosy pole dance a v jakých formách ho lze praktikovat?

Na pole dance můžeme nahlížet jako na sport, který propojuje prvky klasického i moderního tance, gymnastiky a akrobacie. Je to aktivita, kterou můžete provozovat jako uvolněnou formu uměleckého vyjádření s důrazem na vizuální aspekt a kreativitu. Jako forma cvičení nebo soutěžní disciplína, která klade vysoké nároky na provedení.

Pole dance postupnými kroky buduje sílu, flexibilitu, a také ladnost pohybu. Jeho velkou výhodou je, že během tréninků provádíte triky na obě strany a posilujete nebo protahujete tak tělo rovnoměrně,“ říká Daniela Čaloudová ze sportovní organizace Czech Pole Sport Organization.

Ilustrační obrázek, zdroj: pexels.com

I když se může zdát, že se jedná o disciplínu určenou pouze ženám, provozují ji i muži. Není ani věkově omezená. Pole dance se může věnovat kdokoliv, záleží na odhodlání a fyzické zdatnosti. „Na lekcích pole dance postupně posouváte své hranice, posilujete s vlastní vahou zábavnou formou. Zároveň zažijete vzrušení a adrenalin při výuce nových prvků, kde se například poprvé pověsíte hlavou dolů,” popisuje sport Daniela.

Základem pro jeho provozování, je speciální cvičební vybavení. Kovová vertikální tyč, která tanečníkům umožňuje provádět různé akrobatické triky a gymnastické prvky. Taneční tyče se liší v materiálech, ze kterých jsou vyrobené. Také odlišnou tloušťkou a typem nastavení. Rozlišujeme tyče statické, které zůstávají pevně na místě, a tyče spinové, které se protáčí a umožňují tanečníkům provádět dynamičtější pohyby.

Pole dance vyžaduje trpělivost, odhodlání a disciplínu

Začátečníci se nejprve musí naučit správnou techniku a osvojit si základní pohyby. Jak postupně budují a zlepšují svoji sílu, koordinaci a flexibilitu, mohou se dostat ke složitějším kombinacím a pohybům. Pravidelný trénink může vést k výraznému zlepšení svalové síly a celkové tělesné kondice. Při pole dance totiž zapojujete svaly po celém těle, včetně paží, zad, břicha, nohou a hýždí.

Tento sport lze také rozdělit do několika kategorií, které se od sebe liší stylem provedení a náročností. „V nabídce pole dance studií najdete klasické lekce pole dance, které jsou zaměřené na výuku jednotlivých prvků a jejich kombinací od těch nejjednodušších až po pokročilé, ale také řadu specifických lekcí,“ popisuje Čaloudová.

Existuje například pole fitness zaměřené na posilování s využitím tyče, pole choreo, výuku choreografie, nebo lekce spinning pole, výuka kombinací na spinové, protáčející se tyči. Každá lekce je něčím specifická, například lekce pole choreo bude náročnější na koordinaci a paměť. Na všech lekcích si ovšem dáte pěkně do těla,” dodává.

Czech Pole Sport Organization je nezisková organizace, která se věnuje pozitivní propagaci Pole Sport a Aerial Hoop jako atletického sportu. Organizaci provozují dobrovolní členové Pole Sport komunity České republiky s cílem tento sport sjednotit. Také organizuje celorepublikovou soutěž Czech Pole Sport Open, která se koná každoročně. Je součástí sítě více než 30 soutěží s více než 5 000 sportovci. Hostí více než 50 sportovců v elitních kategoriích, kteří soutěží o titul národního šampiona v několika kategoriích.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *