Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Dobrá káva s přesahem. Přinášíme vám tipy na charitativní kavárny

Kavárny a restaurace jsou pro mnohé z nás oblíbeným místem, kde si můžeme vychutnat chvíle odpočinku a společně stráveného času s přáteli. Podpořte dobrou věc návštěvou podniků s charitativním přesahem, které nabízí mnohem víc, než jen lahodná jídla a nápoje. 

Různé podniky, jako jsou například restaurace, kavárny, cukrárny nebo pekárny, se angažují v činnostech, které mají pozitivní dopad pro společnost a životní prostředí. Vedle udržitelných praktik, které jsou v dnešní době stále více diskutované, se podniky podílejí i na charitativních činnostech. Ty zahrnují například sběr finančních prostředků pro dobročinné organizace, pořádání charitativních událostí, sbírku potravin či dobrovolnickou práci.

Mnoho kaváren a bister nabízí zaměstnání lidem se zdravotním znevýhodněním, mentálním postižením nebo jinými speciálními potřebami, a tím podporují jejich zapojení do pracovního života a integraci do společnosti. Tématu chráněných pracovních dílen, jsme se věnovali v našem předchozím článku.

Kavárna Láry Fáry (zdroj: www.pferda.cz)

Integraci osob s mentálním postižením a duševním onemocněním podporuje například Kavárna Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou, která vznikla jako první projekt organizace PFERDA z.ú. Kromě nápojů a pokrmů zde naleznete i spoustu výrobků z různých chráněných dílen a od místních výrobců, které můžete podpořit jejich nákupem.

Dalším kavárenským podnikem, který poskytuje pracovní místa znevýhodněným osobám, je olomoucká kavárna a dortovna Naše Café. Ta zaměstnává osoby po léčbě závislostí na návykových látkách a umožňuje jim smysluplný restart do života v profesionálním prostředí. Podnik provozuje Sociální družstvo Stabilita Olomouc, které vzniklo za účelem sociálního podnikání neziskové organizace P-centrum. Provozovny navíc ctí zásady podnikání šetrného k přírodě. Například kávu s sebou nabízí ve vratných kelímcích v rámci projektu Otoč kelímek.

Zahrádka Naše Café (zdroj: www.nasecafe.cz)

Zajímavý koncept kavárny představuje Café Nezisk, která patří do známého řetězce mamacoffee. Podnik je jedinečný především tím, že veškerý jeho zisk putuje každý měsíc jiné neziskové organizaci.

Kavárny i s enviromentálním přesahem

Mnohé podniky se snaží minimalizovat svůj ekologický dopad tím, že například používají ekologické obaly, recyklují odpad nebo podporují lokální zemědělce a produkty. Zásady environmentálně šetrného úřadování a provozu dodržuje také Laskavárna, která je prvním projektem obecně prospěšné společnosti Naproti. Je koncipovaná jako trvale udržitelná sociální firma, kde společně pracují lidé s i bez zdravotního postižení. Snaží se vytvářet co nejméně odpadu, co nejdůsledněji ho třídit a také využívají papírové kelímky, tácky a krabice na odnos jejich zboží. Podnik navíc nakupuje produkty od místních dodavatelů, aktivně se zapojuje do osvěty a pořádá různé akce a kampaně pro veřejnost.

Restaurace Střecha (zdroj: fotogalerie givt.cz)

Oblíbené jsou také veganské restaurace, které mohou nabízet chutné a zdravé rostlinné pokrmy a zároveň podporovat udržitelnost, etiku a inovaci v gastronomii. Veganskou restauraci a kavárnu provozuje například Sociální družstvo Střecha. Tento podnik v pražském Žižkově veganství považuje za udržitelný a ekologický způsob stravování bez utrpení zvířat a zároveň chce ukázat, že veganské jídlo jde dělat chutně i dostupně. Zaměřují se převážně na českou a východoevropskou kuchyni. Bistro navíc zaměstnává osoby se zkušeností s bezdomovectvím nebo osoby po výkonu trestu, a kromě důstojného zaměstnání jim radí také v řešení bydlení či oddlužení.

MANA čokoládovna (zdroj: www.cokokramek.cz)

Pokud jste milovníky čokolády, určitě vás osloví MANA čokoládovna, sociální podnik, který provozuje komunitní spolek CEDR vytvářející pracovní příležitosti pro osoby výrazně znevýhodněné na trhu práce. Podnik vyrábí čokoládové bonbony zabalené do krabiček z ručního papíru. Ruční výrobu čokoládových dobrot navíc můžete sledovat přímo v prodejně, která sídlí přímo na náměstí v Krásné Lípě.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *