Spolek Záhony pro školky učí děti, jak se starat o půdu

Začíná jaro, všechno živé se probouzí a rostlinky si hledají cestu na povrch. Ideální čas k tomu běžet na zahradu a začít se otáčet. Péče o půdu a znalosti ohledně přírody okolo nás jsou k nezaplacení. Měly by se je učit už malé děti. Existuje proto projekt Záhony pro školky, který jim tyto znalosti předává. 

Projekt Záhony pro školky se zaměřuje na předškolní děti. Organizace nabízí workshopy, společné založení záhonů a kompostu. Děti si mohou věci prakticky vyzkoušet a u toho se učit o důležitých aspektech péče o půdu nebo významu obyvatel zahrady – žížal, hmyzu a ptáků. Program se odehrává ve školkách, jedná se buď o workshopy pro děti, ale také o divadelní představení Pohádka o semínku,“ představuje projekt Monika Michálková, zakladatelka a manažerka.

Pro děti existuje několik druhů workshopů. Jejich cílem je především zábavným způsobem představit půdu, co se v ní odehrává, jak probíhá koloběh živin, jak vzniká kompost, jaký je život semínka a k čemu jsou užitečné žížaly. Dokonce si spolu vyrobí žížalí farmu.

Zdroj: Záhony pro školky

Zdroj: Záhony pro školky

Na jaře je ta správná chvíle na založení záhonu a sázení semínek, o který se pak děti mohou starat celý rok. „Záhon je jako výchovný nástroj. Do školek dodáváme vyvýšené záhony, popřípadě i kompostér, nářadíčko, sadbu i setbu,“ dodává Monika.

Na podzim se zase hodí workshop věnovaný sklizni a zemědělským potravinám, kde se děti mimo jiné učí vnímat jídlo a chutě. Další zajímavý workshop se věnuje vodě a biodiverzitě. „Na školní zahradě se děti s lektorem zamýšlí nad tím, odkud a kam teče voda, k čemu je užitečná a jak s ní dobře hospodařit. Druhá část workshopu je věnována druhové rozmanitosti, jejímu významu a rovnováze v přírodě,“ popisuje zakladatelka spolku.

Sešit malého zahradníka

Skvělou učební pomůckou a průvodcem dětí na záhoně, je Sešit malého zahradníka. Jedná se o interaktivní omalovánky a doplňovačky, které děti provází všemi zahradními aktivitami a zůstanou každému dítěti jako zápisník, který se jim může hodit i do budoucna.

Spolek pořádá i semináře pro učitele

Součástí projektu jsou také semináře pro vyučující. Na nich se dozví různé metody, jak s dětmi pracovat na zahradě. Pokud pracujete ve školství a tento projekt vás zaujal, můžete se zaregistrovat. Všechny registrované školky mají přístup k didaktickým materiálům pro vyučující, jako je Příručka pro celoroční vedení záhonu a Příručka pro vedení sešitu malého zahradníka.

Zdroj: Záhony pro školky

Zdroj: Záhony pro školky

Závěrem Monika Michalíková zve na připravovanou akci. „Chystáme konferenci Záhony pro školky, určenou především vyučujícím mateřských škol. Cílem akce je motivace, prezentace a osvěta. Akce se bude konat 28. května v Klubu Letka na Letné,“ zakončuje.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *